Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Homosexuálneho vraha popravili: Dôvodom má byť to, že si v base užíval

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

PIERRE – V americkom štáte Južná Dakota v pondelok popravili väzňa, ktorý pred 27 rokmi dobodal na smrť svojho niekdajšieho spolupracovníka v obchode so šiškami. Charles Rhines (†63) v deň vykonania verdiktu čakal na smrtiacu injekciu dlhé hodiny.

Do poslednej chvíle podľa americkej webovej stránky Vox veril, že sa mu podarí ortieľ zvrátiť. Porota ho totiž zjavne poslala na smrť pre jeho homosexuálnu orientáciu.

Poprava bola pôvodne naplánovaná na pondelok popoludní miestneho času (20.30 SEČ), ale Charles Rhines († 63) zomrel po vpichnutí smrtiacej injekcie v štátnom väzení v Sioux Falls až o vyše šesť hodín neskôr. Čakalo sa totiž, kým najvyšší súd Spojených štátov odmietne posledné tri odvolania. Jedno z nich odsúdencovi právnici podali pre možnú zaujatosť porotcov voči obžalovanému, pretože bol homosexuál.Porotcovia v januári 1993 odsúdili Rhinesa na smrť za vraždu Donnivana Schaeffera, zamestnanca obchodu so šiškami v Rapid City, spáchanú v marci 1992. V tom istom obchode o pár týždňov skôr Rhines prestal pracovať. Schaeffera († 22) našli zviazaného a dobodaného v obchode, z ktorého zmizlo asi 3-tisíc dolárov (asi 2 850 eur) v hotovosti a v šekoch.Rhinesovi právnici žiadali najvyšší súd, aby preveril, do akej miery mohla porotcov ovplyvniť skutočnosť, že vedeli o Rhinesovej sexuálnej orientácii, voči ktorej mali predsudky.

Homosexuálneho vraha popravili: Dôvodom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Minnehaha Archers)
Žiadosť citovala jedného z porotcov, ktorý hlasoval pre trest smrti namiesto doživotia, a neskôr pripustil: „Vedeli sme, že je to homosexuál a mysleli sme si, že by nemal stráviť zvyšok života s inými mužmi vo väzení“. Iný porotca tvrdil, že keby Rhinesa odsúdili na doživotie, vlastne by mu splnili jeho želanie, pretože by ho poslali tam, kam sa túži dostať. Tretí porotca tvrdil, že v porote sa vraj veľa debatovalo o homosexualite, a to s veľkým znechutením.

Generálna prokuratúra naopak argumentovala, že porota neodsúdila Rhinesa na smrť pre sexuálnu orientáciu, ale potom, čo si vypočula záznam jeho odpudivého priznania sa, v ktorom prirovnával posledné záchvevy svojej obete k zášklbom bezhlavého kuraťa. Aj bývalý detektív a terajší starosta Rapid City Steve Allender podľa agentúry AP uviedol, že porota odsúdila Rhinesa aj pre „hrôzostrašný smiech“, s ktorým popísal Schaefferove smrteľné kŕče.

Homosexuálneho vraha popravili: Dôvodom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Minnehaha Archers)
Obhajcovia tiež požadovali vyšetrenie duševného stavu ich klienta a mali námietky proti smrtiacej injekcii. Najvyšší súd však všetky tri odvolania zamietol.

Od roku 1976, keď americký najvyšší súd potvrdil ústavnosť trestu smrti, uskutočnila Južná Dakota iba štyri popravy vrátane jednej z minulého roku. Rhines bol v súčasnosti jedným z troch väzňov v cele smrti, pripomenula agentúra Reuters. Rhines je podľa AFP osemnástym popraveným väzňom v USA od začiatku roka.

Viac o téme: PopravaHomosexuálVrahBezhlavé kuraJužná Dakota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu