Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Španielsky premiér s vážnym obvinením: Za nepokojmi v Katalánsku sú násilnícke skupiny

Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez Zobraziť galériu (2)
Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielska vláda má informácie naznačujúce, že za protestmi v Katalánsku sú "násilnícke skupiny", ktoré sa snažia vyvolať v regióne trvalú krízu. Vyhlásil to v piatok úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez.

"Stretnú sa však s rozhodnou a rozvážnou reakciou bezpečnostných zložiek štátu," povedal Sánchez podľa agentúry Reuters v rozhovore pre španielsku televíziu La Sexta v reakcii na otázku týkajúcu sa pouličných protestov v Katalánsku, ktoré často prerastú do násilností.

Premiér v rozhovore opäť kritizoval premiéra katalánskej regionálnej vlády Quima Torru, že doteraz nebol schopný jasne a jednoznačne odsúdiť násilie počas demonštrácií v katalánskych mestách a nepočúva "druhú polovicu Katalánska, ktorá pre neho neexistuje", teda tú, ktorá nie je naklonená vyhláseniu nezávislosti regiónu od Španielska.  

Protesty v Barcelone sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Torra už skôr zdôraznil, že proti násiliu vždy bojoval a vždy ho aj odsúdil. Protesty v Katalánsku sa začali 14. októbra po tom, ako najvyšší súd odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť región od Španielska.

Deväť z nich poslal odsúdil za protištátnu činnosť a vymeral im tresty od deväť do 13 rokov. Sánchez sa pre La Sexta vyjadril aj k prípadnej amnestii odsúdených. "Trest sa musí vykonať... Amnestia je protiústavná a nezákonná," dodal.

Viac o téme: PremiérObvinenie ŠpanielskoKatalánskoMadridPedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu