Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rana organizovanému zločinu: Tajné služby rozbili sieť, ktorú v Česku vytvárali Rusi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

PRAHA - Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vlani odhalili a rozbili sieť vytváranú v Česku ruskou spravodajskou službou FSB. Sieť financovaná z Ruska a ruskej ambasády mala prostredníctvom siete serverov útočiť na ciele v Česku i na českých zahraničných partnerov.

Na bezpečnostnej konferencii v Poslaneckej snemovni to uviedol riaditeľ BIS Michal Koudelka. „Sieť bola totálne rozbitá a zdecimovaná vďaka výbornej práci NCOZ. Vyšetrovanie ďalej pokračuje. Zabránili sme tejto aktivite z územia Českej republiky, ktorá bola súčasťou ďalšieho reťazca, ktorý Rusi využívali a pripravovali na využitie v iných krajinách Európy,“ povedal šéf kontrarozviedky v snemovni.

Podľa jeho slov sieť v Česku budovala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). „Bola vytvorená osobami s väzbou na ruské spravodajské služby a bola financovaná z Ruska a ruskej ambasády,“ dodal bez ďalších podrobností. Informácie o zásahu by mohli byť súčasťou výročnej správy BIS za rok 2018. Správou sa bude vo štvrtok zaoberať poslanecká komisia na kontrolu činnosti tejto tajnej služby, uverejnená býva zvyčajne do konca roka.

Rana organizovanému zločinu: Tajné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)
Podľa týždenníka Respekt sa operácia na začiatku minulého roka týkala skupiny ruských občanov a niekoľkých ďalších Rusov, ktorí získali české občianstvo. Skupina mala fungovať pod krytím dvoch súkromných firiem v Prahe. Tie mali bežným zákazníkom predávať počítačový hardvér a softvér, ale súčasne vykonávali hackerské útoky.

Spravodajské aktivity Ruska a Číny

Koudelka označil spravodajské aktivity Ruska a Číny za najpodstatnejšie dlhodobé riziká pre bezpečnosť Českej republiky. Ruskí spravodajcovia v Česku získavajú množstvo cenných informácií z bežných rozhovorov s ľuďmi pohybujúcimi sa okolo diplomacie a politiky. Koudelka ocenil, že Česko v reakcii na vlaňajšiu otravu bývalého ruského agenta Sergeja Skripala vyhostilo z Prahy troch ruských spravodajských dôstojníkov pôsobiacich na ambasáde.

Číňania podľa Koudelku postupujú inak. Najčastejšie pozývajú vedcov, politikov a ďalších ľudí do svojej krajiny, kde sa na nich snažia pôsobiť a získať od nich informácie. BIS varuje predovšetkým pred tým, aby pozvania na návštevu Číny využívali príslušníci ozbrojených zložiek a polície.

Poslanec a člen výboru pre bezpečnosť Robert Králíček (ANO) Českej televízii povedal, že nárast aktivít Číny a Ruska je celosvetový. „V súčasnosti sa hlavne zaujímajú o duševné vlastníctvo v oblasti vedy a výskumu. To sú veľmi časté poznatky. A, samozrejme, ďalšou oblasťou, ktorá ich veľmi zaujíma, je oblasť energetiky,“ dodal.

Viac o téme: ZločinHackeriOrganizovaná sieťRuskoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu