Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chladnokrvná vražda: Afgánec besnel v azylovej ubytovni, jeden mŕtvy, jeden ťažko zranený

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB Polizei OberOesterreich)

LINZ – V hornorakúskom a českom pohraničnom priestore podľa polície došlo k vražde a pokusu o vraždu. Afganský migrant vážne zranil nožom správcu ubytovne pre žiadateľov o azyl vo Wullowitzi (okres Freistadt) a na úteku dobodal vodiča auta. Potom utiekol v aute obete.

Do utečeneckého centra v rakúskom Wullowitzi prišiel podľa rakúskeho denníka Kurier.at v pondelok o pol tretej popoludní Afganec Jamal Ali Achmad (33). Po pár minútach sa pohádal s tunajším zamestnancom Červeného kríža Davidom H. V hádke vytiahol nôž a muža bodol.

Muž klesol na zem. „Začal masívne krvácať, volali sme ihneď záchranku, tí poslali rovno vrtuľník,“ uviedla zamestnankyňa utečeneckého centra. Muž leží v nemocnici v kritickom stave.

Medzitým Jamal Ali Achmad vybehol von, priamo pred vchodom naskočil na modrobiely bicykel, no prešiel na ňom len pár sto metrov. Neďaleko cesty vedúcej z Česka smerom na Linz práve zaparkoval svoj hnedý Citroen C3 tunajší farmár Franz F. Afganec ho vytiahol z auta a dobodal. Muž (†  63) na mieste zomrel, Jamal Ali Achmed naskočil do jeho auta a zmizol. Čím Afganec prebodol rakúskeho farmára, zatiaľ nie je jasné.

Chladnokrvná vražda: Afgánec besnel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Jedna z možností, kam zamieril, bolo Česko, preto sa do pátracej akcie zapojili aj českí poriadkoví, cudzineckí i dopravní policajti. „Posilnili sme hliadky v pohraničí, pátrame na komunikáciách a máme vo vzduchu vrtuľník Policajného prezídia,“ uviedol hovorca juhočeskej polície Milan Bajcura. Na juhočeských cestách hliadkovali v pondelok večer policajti z poriadkovej, cudzineckej i dopravnej polície.

Polícia nakoniec zatkla podozrivého okolo 21.30 v oblasti Veľkého Linzu. Afganca vzali do policajnej väzby, podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Podľa policajného hovorcu Davida Furtnera muž vypovedal v utorok. Podrobnosti o zatknutí neoznámili. Jedinou známou skutočnosťou o vražednej zbrani je fakt, že nebola totožná s tou, ktorá sa používa v azylovom dome. Obe ešte neboli zaistené.

Chladnokrvná vražda: Afgánec besnel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

Zatiaľ nie je jasné, prečo sa Jamal Ali Achmad so zamestnancom Červeného kríža pohádal, miestni ľudia však vraj o ňom počuli, že mal problémy už pred niekoľkými mesiacmi. Vo Freistadte, najbližšom okresnom meste, chodil údajne v júni do autoškoly, ale pri jednej jazde uháňal mestom, až s autom autoškoly nabúral. Hovorca hornorakúskej policie David Furtner však tento incident nevedel potvrdiť ani vyvrátiť, a ani nekomentoval, či Jamal Ali Achmad, žiadateľ o azyl v Rakúsku býval v utečeneckom centre vo Wullowitzi.

Prvé správy rakúskych médií uvádzali, že v zariadení nebýval. Tiež nie je jasné, aký mal Afganec v Rakúsku pobytový status. Azylové centrum je určené najmä rodinám s deťmi, bývajú tu ľudia najmä z Afganistanu a Sýrie vo veku od desať mesiacov do šesťdesiatich rokov. V zariadení môžu byť, kým úrady nevybavia ich žiadosť o azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu