Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Bhuttová chce so Šarífom vytvoriť alianciu

Bývalý pakistanský premiér Naváz Šaríf
Bývalý pakistanský premiér Naváz Šaríf (Zdroj: ČTK)

LARKANA - Pakistanská hlavná opozičná líderka Bénazír Bhuttová v pondelok vyhlásila, že je pripravená vytvoriť alianciu s bývalým pakistanským premiérom Navázom Šarífom.

"Sme pripravení vytvoriť alianciu so všetkými umiernenými politickými stranami," povedala Bhuttová novinárom v Larkane na severe krajiny. "Vítame Šarífov návrat do Pakistanu. Bude posilnením demokratickej a politickej kultúry," dodala. Podľa jej slov alianciu umiernených strán podporujú aj Spojené štáty, pre ktoré je Pakistan kľúčovým spojencom v boji proti Talibanu a al-Kájde.

Šaríf sa podobne ako Bhuttová dlhodobo zdržiaval mimo Pakistanu. Bývalý premiér, ktorého prezident Mušarráf zvrhol počas prevratu v roku 1999, žil sedem rokov striedavo v saudskoarabskom a londýnskom exile. Bhuttová sa do Pakistanu vrátila 18. októbra po osemročnom exile. Obaja spolupracujú na spoločnej stratégii proti prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi, ktorý v krajine začiatkom novembra vyhlásil výnimočný stav. Šaríf hneď po svojom nedeľňajšom návrate do Pakistanu oznámil, že požiada o registráciu do volieb, ktoré sa v krajine uskutočnia 8. januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu