Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Petrohrade zadržali opozičného lídra Nemcova

Nemcov:
Nemcov: "Dve hodiny ma držali na policajnej stanici." (Zdroj: ČTK)

PETROHRAD - Ruská poriadková polícia počas nedeľňajšieho zásahu proti nepovolenej demonštrácii v Petrohrade zadržala opozičného lídra a nádejného prezidentského kandidáta Borisa Nemcova.

Informoval o tom korešpondent tlačovej agentúry AFP. Významného odporcu prezidenta Vladimira Putina zadržali dvaja príslušníci poriadkovej polície, po niekoľkých hodinách na policajnej stanici ho však prepustili. Okrem Nemcova v Petrohrade zadržali okolo 200 demonštrantov.

"Práve ma prepustili. Teraz pracujem na oslobodení ostatných," informoval telefonicky Nemcov. "Dve hodiny ma držali na policajnej stanici. Zapísali moje vysvetlenie, prečo som bol na nepovolenej demonštrácii," dodal.

Zásah proti účastníkom pochodu v Petrohrade prebehol iba 24 hodín potom, ako polícia rozohnala podobnú demonštráciu v Moskve a zatkla opozičného vodcu Garriho Kasparova. Bývalého šachového veľmajstra ešte v sobotu odsúdili na päť dní väzenia. Kasparovova právna zástupkyňa Olga Michailovová v nedeľu informovala, že lídra zadržiavajú v moskovskej policajnej centrále známej pod označením Petrovka 38.

Hovorca moskovskej polície informáciu odmietol potvrdiť. Centrum Petrohradu v nedeľu obsadila poriadková polícia, aby demonštrantom zabránila v plánovanom pochode k Zimnému palácu, bývalej rezidencii ruského cára. Úrady predtým povolili iba zhromaždenie bez pochodu na inom námestí. Korešpondent AFP bol svedkom zadržania asi 200 osôb na rôznych miestach. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy bol medzi zadržanými aj Nikita Belych, vodca Nemcovovej strany Zväz pravicových síl.

Ruská opozícia organizuje demonštrácie krátko pred parlamentnými voľbami 2. decembra, v ktorých sa očakáva zdrvujúce víťazstvo Putinovej strany Jednotné Rusko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu