Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Nepríjemná udalosť v dome exprezidenta USA, po zranení ho museli zašívať

Jimmy Carter (vľavo) Zobraziť galériu (3)
Jimmy Carter (vľavo) (Zdroj: SITA/Courtney Pedroza/The Tennessean via AP)

PLAINS - Bývalý prezident USA Jimmy Carter utrpel v nedeľu pri páde vo svojom dome v meste Plains v štáte Georgia zranenie, ktoré si vyžiadalo niekoľko stehov v oblasti obočia, informovala agentúra AP.

"Spadol som, udrel som si čelo o ostrý roh a musel som ísť do nemocnice," povedal Carter, ktorého vyjadrenia zachytila stanica CNN. Zranenie si vyžiadalo 14 stehov v oblasti čela a pri oku má exprezident modrinu. Carter sa aj napriek tomu v nedeľu večer v meste Nashville zúčastnil na slávnostnom otvorení 36. ročníka projektu, na ktorom spolupracuje s neziskovou organizáciou Habitat for Humanity (HfH).

Carter minulý týždeň oslávil 95. narodeniny a stal sa prvým prezidentom USA v histórii, ktorý dovŕšil tento vek. Exprezidentovi v roku 2015 diagnostikovali rakovinu mozgu a pečene a následne sa podrobil operácii a rádioterapii. Podľa lekárov bola liečba úspešná.

Jimmy Carter utrpel zranenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Courtney Pedroza/The Tennessean via AP)

Carter 13. mája 2019 spadol vo svojom dome a utrpel zlomeninu v oblasti bedrového kĺbu. Z nemocnice ho prepustili tri dni po úraze a už 9. júna začal opäť vyučovať na nedeľnej škole vo svojom domovskom cirkevnom zbore v Plains.

Demokrat Jimmy Carter pôsobil v rokoch 1977 - 1981 ako 39. prezident USA. V marci 2019 sa stal najdlhšie žijúcim prezidentom v dejinách krajiny. Predstihol vtedy exprezidenta Georgea H. W. Busha, ktorý zomrel vlani v novembri vo veku 94 rokov a 171 dní. Aj po odchode z Bieleho domu zostal Carter verejne aktívny a v roku 2002 mu udelili Nobelovu cenu za mier za činnosť v jeho mimovládnej neziskovej organizácii Carter Center.

Jimmy Carter utrpel zranenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Courtney Pedroza/The Tennessean via AP)

Viac o téme: ZranenieUSAJimmy Carter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu