Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Každý šiesty Newyorčan hladuje

BRATISLAVA - New York má okrem lesku Broadwaya a Wall Street aj svoje tienisté stránky. Takmer jedna šestina z viac ako 8,25 milióna obyvateľov americkej metropoly si nemá podľa výsledkov štúdie za čo kúpiť základné potraviny.

Organizácie, ktoré sa snažia hladujúcim pomôcť, už nestačia zabezpečiť všetkých záujemcov. Podľa štúdie, ktorú vydáva každoročne pred americkým Sviatkom vďakyvzdania Newyorská mestská koalícia proti hladu (NYCCAH), sa problém netýka len nezamestnaných. Ani práca niekedy nedokáže ochrániť pred chudobou. 60 najbohatších Newyorčanov má 60-krát viac ako 1,7 milióna ľudí, ktorí sú akútne ohrození chudobou. Každý šiesty obyvateľ New Yorku nemá dostatok potravín, píše sa v správe.

Sviatok vďakyvzdania (Thanksgiving Day) oslavujú Američania každý štvrtý štvrtok v novembri pečeným a plneným moriakom. Čoraz viac Newyorčanov si však tento prepych nemôže dopriať. Namiesto toho sa zvyšuje nápor na vývarovne a zariadenia, ktoré poskytujú zdarma jedlo pre tých, čo to potrebujú. Od roku 2006 sa počet návštevníkov vývarovní zvýšil o 20 percent, uvádza sa v správe. Najpostihnutejšie sú newyorské štvrte Bronx a Brooklyn, kde žijú väčšinou rodiny s deťmi, prisťahovalci a starší ľudia, nie všetci sú však podľa správy nezamestnaní.

Približne 50 organizácií, ktoré sa snažia pomôcť chudobným na 1500 miestach New Yorku, však bojuje s nedostatkom potravín a ich zamestnanci, ktorí pracujú väčšinou bez nároku na mzdu, nestačia uspokojovať nápor chudobných. Z neúnosnej situácie viní NYCCAH vládu prezidenta Georgea Busha, ktorý udelil tým najbohatším úľavy na daniach, ktoré teraz chýbajú v sociálnych výdavkoch.

Organizácia žiada vedenie mesta, aby zdvihlo úroveň platov, zlepšilo zdravotnú opateru a vzdelanie a zabezpečilo zníženie nájomného. Žiada tiež, aby deti z chudobných rodín dostávali v škole zadarmo stravu a aby v chudobných štvrtiach boli potraviny lacnejšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu