Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európania užívajú viac kokaínu

BRATISLAVA - Drogová situácia v Európe sa mierne stabilizovala, vyplýva to zo správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

Kleslo užívanie heroínu a injekčných drog, spotreba marihuany je po dlhej dobe stabilnejšia. Členské štáty zaznamenali vysoké množstvo úmrtí a nárast užívania kokaínu. V roku 2005 zachytili 107 ton tejto drogy, čo je o 45 percent viac ako v predchádzajúcom roku. Počet nakazených vírom HIV sa zvýšil o 3500, ale agentúra upozorňuje pred skrytou epidémiou hepatitídy typu C. Na predávkovanie drogami zomrelo 7000 až 8000 ľudí a najnovšie štúdie nevykazujú klesajúci trend. Po eskalácii obľúbenosti kanabisu v deväťdesiatych rokoch nastala stabilizácia alebo dokonca klesanie užívania tejto drogy.

V niektorých členských štátoch EÚ dochádza k poklesu jej popularity. Užívanie kanabisu je aj tak intenzívne, denne alebo takmer denne ho užívajú 3 milióny ľudí. Situácia je komplikovaná, pretože každá členská krajina uvádza nejakú domácu produkciu. Tá sa nielen ťažšie sleduje, ale existuje aj menšia možnosť zhabania pre kratšie dodávateľské cesty. Analýza trhu s kanabisom bude v roku 2008 prioritou centra, pretože aj napriek pozitívnemu vývoju ostáva najčastejšie užívanou nezákonnou drogou v Európe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu