Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Zomrel bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac (†86)

Jacques Chirac Zobraziť galériu (5)
Jacques Chirac (Zdroj: TASR/AP/Srdjan Ilic)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac zomrel vo štvrtok vo veku 86 rokov. Informovali o tom médiá s odvolaním sa na jeho rodinu. Presná príčina úmrtia nebola zverejnená, ale Chirac mal od odchodu z prezidentského úradu početné zdravotné problémy, vrátane neurologických, mal problémy s pamäťou a bol niekoľkokrát hospitalizovaný.

"Prezident Jacques Chirac zomrel ráno pokojne v kruhu svojej rodiny," uviedol jeho zať Frederic Salat-Baroux. V uplynulých rokoch sa exprezident zriedkavo ukazoval na verejnosti a bolo o ňom známe, že trpel zlým zdravotným stavom.

PRÁVE TERAZ Zomrel bývalý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Francois Mori)

Jacques Chirac bol francúzsky prezident z rokov 1995 až 2007. Pred zvolením za hlavu štátu pôsobil Chirac ako starosta Paríža (1977 -1995) a predtým vykonával tiež funkcie premiéra (1974 - 1976, 1986 - 1988) či ministra vnútra (1974).

Chirac s Nicolasom Sarkozym v roku 2007
Zobraziť galériu (5)
Chirac s Nicolasom Sarkozym v roku 2007  (Zdroj: TASR/AP/Michael Sawyer)

Chirac sa narodil 29. novembra 1932 ako jedináčik v rodine parížskeho bankového úradníka a absolvoval prestížnu Národnu školu pre správnych úradníkov (ENA). Bol ženatý, manželka Bernadette vo svojich pamätiach napísala, že mal niekoľko mimomanželských vzťahov. Kvôli deťom a úcte k rodine však od neho neodišla. Mali spolu dve dcéry a v roku 1979 tiež neoficiálne adoptovali vietnamskú utečenkyňu.

Nesúhlas s útokom na Irak

Chirac ako prezident usilujúci o silné Francúzsko v rámci EÚ vrátil krajinu v roku 1995 späť do vojenských štruktúr NATO (opustila ich na de Gaullov popud v roku 1966), dal impulz k vzniku profesionálnej armády. Kým prvý mandát začal zrušením moratória na jadrové testy a kritizovanými jadrovými skúškami v južnom Pacifiku, vo vysokej politike končil ako advokát ohrozenej planéty Zem a hlásateľ solidarity s chudobnými krajinami.

Republikán Chirac bol známy napríklad svojím nesúhlasom s útokom na Irak pod vedením Spojených štátov v roku 2003. Za jeho úradovania bolo na základe referenda skrátené funkčné obdobie francúzskeho prezidenta zo siedmich rokov na päť. Stal sa tiež jednou z osobností, ktoré sa zaslúžili o presadenie eura.

PRÁVE TERAZ Zomrel bývalý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Martti Kainulainen)

Po odchode z Elyzejského paláca bol Chirac uznaný vinným zo zneužitia verejných prostriedkov a v decembri 2011 ho odsúdili na podmienečný dvojročný trest. Stal sa tak vôbec prvým povojnovým francúzskym prezidentom, ktorý bol súdom uznaný vinným. Preukázali mu, že v čase pôsobenia na parížskej radnici zamestnával 28 osôb, ktoré za mestské peniaze pracovali pre jeho politickú stranu Združenie pre republiku alebo dokonca vôbec žiadnu prácu neodvádzali. 

Reakcie z Francúzska

Na Chiracovo úmrtia dnes reagovala francúzska politická scéna. Národné zhromaždenie si exprezidenta uctilo minútou ticha, ktorú vyhlásil jeho predseda Richard Ferrand, keď prerušil schôdzu dolnej komory parlamentu.

Úctu zosnulému prejavili aj jeho niekdajší politickí odporcovia. Šéfka krajnej pravice Marine Le Penová na neho spomína ako na "prezidenta, ktorý bol schopný sa postaviť šialenstvu vojny v Iraku, čím znovu nadviazal na tradičnú francúzsku pozíciu vyvažovania a diplomacie".

Chirac s Tonym Blairom v roku 2005
Zobraziť galériu (5)
Chirac s Tonym Blairom v roku 2005  (Zdroj: TASR/AP/Francois Mori)

"Dejiny Francúzska obracajú jednu stránku. Prijmime zármutok, pretože má svoje dôvody. Miloval Francúzsko viac, ako ďalší po ňom. A za toto sme mu vďační," napísal na twitteri líder krajne ľavicovej opozície Jean-Luc Mélenchon.

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker prostredníctvom svojej hovorkyne odkázal, že prišiel o blízkeho osobného priateľa. "Predseda nenachádza slová na vyjadrenie svojho zármutku," povedala hovorkyňa EK Mina Andreevová.

Reakcie zo sveta

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil bývalého francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca, ktorý vo štvrtok zomrel, ako "múdreho a prezieravého štátnika". Putin už v minulosti označil Chiraca za jedného z lídrov, ktorých najviac obdivuje, pripomína agentúra AFP. Ruský prezident si ho vážil "za jeho intelekt a veľké znalosti", uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vzdala hold Chiracovi ako "skvelému partnerovi a priateľovi". "Som veľmi smutná zo správy o smrti Jacqua Chiraca," uviedol v mene Merkelovej na Twitteri jej hovorca Steffen Seibert. "Bol skvelým partnerom a priateľom nám Nemcom a mne osobne."

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas označil Chiraca za "veľkého štátnika a Európana". "Smútime za Jacquom Chiracom s našimi francúzskymi priateľmi," uviedol Maas na Twitteri. "Jeho 'nie' irackej vojne a odhodlané úsilie vyrovnať sa s nacistickými zločinmi vrátane tých, ktoré spáchali francúzski kolaboranti a vichystická vláda, robia česť jeho pamiatke," dodal šéf nemeckej diplomacie.

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy ocenil svojho predchodcu vo funkcii Chiraca ako učiteľa, ktorý "sa nikdy nevzdal ani piade našej nezávislosti a ani svojej hlbokej oddanosti Európe". "Časť môjho života sa dnes pominula," uviedol Sarkozy vo vyhlásení a dodal, že Chirac "stelesňoval Francúzsko verné svojim univerzálnym hodnotám".

Britský premiér Boris Johnson ocenil Chiraca ako "obávaného politického lídra, ktorý formoval osud svojej krajiny". Na Twitteri vyjadril po francúzsky sústrasť jeho rodine, priateľom a francúzskemu ľudu. "Jeho stratu budú vo Francúzsku pociťovať celé generácie," uviedol v angličtine.

Podľa českého prezidenta Miloša Zemana bol Chirac schopným, silným a priateľským prezidentom, uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na Twitteri. Český premiér Andrej Babiš na Twitteri uviedol, že by chcel vyjadriť úprimnú sústrasť Chiracovej rodine. "Budem na neho spomínať ako na silného muža, ktorého život bol stelesnením politického úspechu. Európa dnes prišla o veľkého Francúza, o veľkého politika," dodal.

Viac o téme: PrezidentúmrtieFrancúzskoJacques Chirac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu