Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Peking povolil lietadlovej lodi USA vplávať do Hongkongu

PEKING - Čína v utorok vyhlásila, že povolí americkej lietadlovej lodi Kitty Hawk vplávať do hongkonského prístavu pri príležitosti Dňa vďakyvzdania po tom, ako udelenie povolenia bolo záhadným spôsobom pozdržané.

Ministerstvo zahraničia a ministerstvo obrany USA v stredu uviedli, že lietadlovej lodi a ďalším lodiam, ktoré ju sprevádzajú, bol prístup zamietnutý tesne predtým, ako sa posádka pozostávajúca z 8 tisíc námorníkov a letcov chystá osláviť každoročný sviatok.

Vo štvrtok ráno čínske ministerstvo zahraničia oznámilo, že Kitty Hawk nakoniec povolilo vstup, k dôvodu meškania povolenia sa však nevyjadrilo. "Rozhodli sme sa Kitty Hawk povoliť... aby zotrvala počas Dňa vďakyvzdania v Hongkongu. Ide výlučne o rozhodnutie na základe humanitárnych úvah," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Liu Ťian-čchao.

Komplikácie sa vyskytli iba niekoľko týždňov po tom, ako sa Čína a Spojené štáty počas návštevy amerického ministra Roberta Gatesa v Pekingu dohodli na zlepšovaní vzťahov vo vojenskej oblasti vrátane navrhovaných spoločných námorných manévrov. Gatesova návšteva bola pokusom o zmiernenie napätia medzi krajinami spôsobené navyšovaním čínskych vojenských kapacít.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu