Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poľsko zváži vybudovanie americkej základne

(Zdroj: ČTK)

VARŠAVA - Poľsko znovu zváži, či umožní Spojeným štátom vybudovať na svojom území raketovú základňu, ktorá má byť súčasťou nového amerického protiraketového štítu.

V pondelok to vyhlásil nový poľský minister obrany Bogdan Klich s tým, že Varšava opäť preskúma, či je takýto krok v jej záujme. Klich pre denník Dziennik povedal, že Poľsko "musí opäť zvážiť výhody a nevýhody tohto projektu a z toho vyvodí dôsledky". Výroky nového ministra opäť potvrdzujú, že nová vláda Donalda Tuska naberá rozdielny kurz vo vzťahu k USA v porovnaní s vládou Jaroslawa Kaczyńského. Tá už začala o rozmiestnení 10 amerických rakiet na poľskom území s Washingtonom rokovať.

Klich v sobotu tiež oznámil, že Poľsko budúci rok ukončí misiu v Iraku. "Môžem potvrdiť, že v roku 2008 stiahneme poľský vojenský kontingent z Iraku," povedal minister obrany. Nová poľská vláda pozostáva z predstaviteľov Tuskovej Občianskej platformy (PO), ktorá zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách, členov Poľskej ľudovej strany (PSL) a niekoľkých nezávislých expertov.

Tuska a ministrov jeho vlády v piatok do funkcií oficiálne vymenoval prezident Lech Kaczyński, ktorému zostávajú ešte tri roky v úrade. Bude však už vládnuť bez svojho brata-dvojičky Jaroslawa, ktorého Tusk zosadil z kresla premiéra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu