Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obmedzovanie záväzkov jadrovej dohody zo strany Iránu je neprijateľné, tvrdí Pompeo

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvador Melendez)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok vyhlásil, že rozhodnutie Teheránu porušiť ďalšie záväzky plynúce zo Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) - tzv. jadrovej dohody - je "neprijateľné". Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyhlásili (Teherán)..., že budú pokračovať v intenzifikácii výskumu a rozvoja svojich jadrových systémov. To je neprijateľné," povedal Pompeo v rozhovore pre rozhlasovú stanicu KCMO. Šéf americkej diplomacie reagoval na rozhodnutie Teheránu odstúpiť v reakcii na nové americké sankcie od ďalších záväzkov z JCPOA.

Ako pripomína AFP, európske štáty sa snažia prostredníctvom diplomacie presvedčiť Irán, aby pokračoval v dodržiavaní daných záväzkov aj napriek sérii sankcií zo strany Spojených štátov, ktoré od zmluvy odstúpili ešte minulý rok. "Prezident Trump už niekoľko mesiacov opakuje, že sa bez akýchkoľvek podmienok rád stretne s predstaviteľmi Iránu," uviedol Pompeo.

Šéf americkej diplomacie ďalej zdôraznil, že okrem ukončenia rozvoja iránskych jadrových spôsobilostí Washington od Teheránu požaduje aj to, aby ukončil vývoj nových rakiet a prestal prostredníctvom pridružených hnutí vykonávať "teroristické akcie".

Irán v máji tohto roka oznámil, že nebude rešpektovať niektoré obmedzenia vyplývajúce z dohody, pokiaľ ostatné signatárske krajiny neurobia na zmiernenie amerických sankcií viac - najmä v súvislosti s predajom ropy. Teherán takisto pohrozil zavedením ďalších opatrení.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začiatkom júla potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu U-235, hoci dohoda stanovuje limit 3,67 percenta. Potvrdila tiež prekročenie 300-kilogramového limitu pre zásoby nízkoobohateného uránu.

Viac o téme: ObmedzovanieZáväzkyIránJadrová dohodaMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu