Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šikana ruských úradov: Opozičníka Jašina zadržali po prepustení z väzenia, už piatykrát

Iľja Jašin Zobraziť galériu (2)
Iľja Jašin (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruského opozičného politika Iľju Jašina zadržala v stredu polícia krátko po tom, ako si vo väzení odpykal v poradí už štvrtý desaťdňový trest, ktorý dostal v súvislosti s nedávnymi nepovolenými protestmi v Moskve. Informovali o tom Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) i agentúra AP.

Samotný 36-ročný Jašin na Facebooku napísal, že ho 28. augusta zadržali, pričom to vyzerá tak, že do väzenia pôjde aj piatykrát. RFE/RL pripomína že Jašin si odsedel prvý desaťdňový trest, ktorý mu za účasť na protestoch vymerali po tom, ako ho koncom júla zadržali. Po prepustení z väzenia ho následne znovu zatkli a dostal ďalších desať za to, že občanov vyzýval na ďalšie protesty. Tento scenár sa zopakoval celkovo trikrát. 

Jašin bol jedným z desiatky nezávislých či opozičných predstaviteľov, ktorých úrady odmietli zaregistrovať do blížiacich sa septembrových komunálnych volieb v Moskve údajne preto, že nenazbierali dostatočný počet podpisov občanov na podporu svojej kandidatúry. Úrady mnohých vylúčených kandidátov obviňovali z toho, že predložili neplatné či falošné podpisy.

Iľja Jašin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Opozícia v reakcii na ich vylúčenie zorganizovala v auguste v Moskve niekoľko masových protestov a žiadala slobodné voľby. Išlo o najväčšie demonštrácie od protestov proti návratu prezidenta Vladimira Putina do Kremľa v roku 2011, ku ktorým došlo po tom, ako si Putinovi skončilo funkčné obdobie v úrade premiéra.
 

Viac o téme: ProtestyOpozíciaRuskoIľja Jašin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu