Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pri útoku Talibanu zahynuli dve nevesty a dieťa

(Zdroj: SITA)

KANDAHÁR - Ozbrojenci Talibanu spustili v piatok paľbu na autá, v ktorých sa domov viezli dva práve zosobášené páry. Ako uviedla polícia, zastrelili obe nevesty a malé dieťa.

Svadobčanov prepadli na ceste do juhoafganského mesta Kandahár po svadobnom obrade v Heráte. Ozbrojenci zaútočili na prvé vozidlo v konvoji, kde sa viezli nevesty, svokor a svokra a dieťa.

Auto, v ktorom sa viezli, bol typ často používaný vojenskými alebo medzinárodnými organizáciami, a práve tie patria k hlavným terčom extrémistického hnutia. Taliban reagoval, že útočia len na vojenské ciele. Ako však uviedla polícia, v blízkosti nebol žiadny vojenský konvoj, ani vojenské stanovište. K útoku došlo na hlavnej ceste v oblasti Zahrí, kde dochádza k častým útokom Talibanu. Aj v piatok tam prišli o život štyria policajti, keď ich auto zasiahla na diaľku odpálená bomba. Útok potvrdil hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí.

Taliban je za zintenzívnením násilia v krajine napriek prítomnosti 55 tisíc medzinárodných vojakov podporujúcich afganské bezpečnostné sily. Počet útokov sa podľa OSN minulý rok zvýšil viac ako o dvadsať percent a ďalšie oblasti sa stali neprístupnými pre cudzincov, ktorí sú terčom únosov Talibanu. Zámerom hnutia je zosadiť vládu prezidenta Hámida Karzaja podporovanú západom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu