Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bhuttová odmieta dočasnú vládu

Bénazír Bhuttová
Bénazír Bhuttová (Zdroj: ČTK)

LAHORE - Bývalá pakistanská premiérka Bénazír Bhuttová v piatok odmietla dočasnú vládu krajiny ako "neprijateľnú". Vyjadrila sa takto po prepustení z domáceho väzenia.

"Táto dočasná vláda je predĺženou rukou Pakistanskej moslimskej ligy (PML-Q) a je neprijateľná," povedala Bhuttová novinárom. PML-Q je vládnou stranou prezidenta Parvíza Mušarráfa. "Nebudeme rokovať s diktátormi. Náš program je programom demokracie."

Mušarráf v piatok uviedol do úradu dočasnú vládu pod vedením svojho blízkeho spolupracovníka, predsedu hornej komory parlamentu Muhammedmjana Sumra. Vláda má krajinu priviesť k parlamentným voľbám ohláseným na začiatok januára. Mušarráf povedal, že až do volieb bude v krajine platiť výnimočný stav, ktorý vyhlásil 3. novembra. V rámci výnimočného stavu pozastavil platnosť ústavy, odvolal predsedu Najvyššieho súdu a obmedzil činnosť médií.

Bhuttová, ktorá s novinármi hovorila v dome svojho spolupracovníka v meste Lahore, kde bola od utorka v domácom väzení, vyhlásila, že vystupňuje kampaň za odstúpenie Mušarráfa. "Usilujeme sa o ľudovú revolúciu. Chceme, aby diktatúru ukončila moc ľudu. Moc ľudu je silnejšia ako pohoria," povedala.

Bhuttová s Mušarráfom pred vyhlásením výnimočného stavu rokovala o deľbe moci, ale tento týždeň vyhlásila, že vyjednávania sa skončili, a že s Mušarráfom nikdy nebude spolupracovať vo vláde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu