Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Strašidelné divadlo: Meteorit, ktorý zmenil temnotu na jasný deň, vydesil Talianov i Španielov

(Zdroj: Twitter/C. P./AEE)

CAGLIARI – Používateľovi Twitteru Claudiovi Porcuovi z Talianska sa podaril husársky kúsok. Neplánovane zaznamenal na videokameru v aute pád meteoritu. Stalo sa to v nedeľu neskoro večer na východnom pobreží talianskeho ostrova.

„Na ceste do Torregrande som s pomocou kamery na prístrojovej doske zachytil nebeské predstavenie,“ napísal Porcu na Twitter a pripojil 13-sekundové video.

Preniknutie meteoritu do zemskej atmosféry zaznamenala aj Astronomická spoločnosť na Ibize „Agrupació Astronòmica d'Eivissa“ (AAE), ktorá spravuje dve observatóriá – Telescopio de Cala d'Hort a Observatorio de Puig des Molins. AAE tiež zaznamenala pád meteoritu s pomocou ďalekohľadu observatória v Puig des Molins a poslala obrázok na svoj Twitter profil.

Katalánska agentúra pre bezpečnosť verejnosti prostredníctvom Twitteru oznámila, že prijala 55 hovorov na číslo 112 týkajúce sa „jasného svetla na oblohe“. Ľudia ich informovali, že nad západným pobrežím Španielska a mestom Valencia videli meteorit.

Každý deň prechádzajú zemskou atmosférou milióny meteoritov a pred spálením zanechávajú svetelnú stopu. Väčšinu meteoritov, ktoré prechádzajú zemskou atmosférou, tvorí buď hornina alebo železo. NASA a ďalšie agentúry pozorujúce oblohu nevenujú týmto javom pozornosť, pretože vesmírne horniny alebo meteority, ktoré vstupujú do zemskej atmosféry, často nie sú príliš veľké.

Viac o téme: KameraMeteoritŽiaraTma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu