Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rumunsko podalo európskej komisii vysvetlenie ohľadom väzníc CIA

BRUSEL - Európska komisia (EK) dostala od Rumunska odpoveď na svoju žiadosť o "vysvetlenie" obvinení, ktoré na adresu Bukurešti vzniesla Rady Európy v súvislosti so zadržiavacími centrami CIA v krajine.

"Práve sme od rumunských úradov dostali odpoveď, ktorú analyzujeme," povedal hovorca komisie pre vnútorné záležitosti Frisco Roscam Abbing, ktorý odmietol zverejniť obsah správy. Brusel ešte čaká na reakciu Poľska.

Vyšetrovateľ Rady Európy Dick Marty obvinil v správe z júna Rumunsko a Poľsko z toho, že americkej tajnej službe CIA povolili na svojich územiach v rokoch 2003 až 2005 zriadiť a prevádzkovať zadržiavacie centrá. Marty povedal, že väznice umiestnené na severovýchode Poľska a juhovýchode Rumunska boli súčasťou "celosvetovej siete" centier na nelegálne presuny a zadržiavanie väzňov po útokoch na USA v septembri 2001. Bukurešť a Varšava obvinenia popreli.

Komisár pre spravodlivosť Franco Frattini obom vládam adresoval v júli list, aby zdôraznil ich záväzky vyplývajúce z Európskeho dohovoru o ľudských právach a aby ich vyzval na reakciu na obvinenia. "Pevne veríme, že podrobnosti a závažnosť záverov správy vyžadujú detailné vysvetlenie od dotknutých členských štátov," povedal Roscam Abbing a zdôraznil, že únia stále čaká na odpoveď Varšavy.

Hovorca povedal, že komisia správu vyhodnotí "hneď, ako budeme mať obe odpovede a informácie podrobíme analýze spolu s výsledkami vyšetrovania, ktoré v členských krajinách uskutočňujú parlamenty a súdy".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu