Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Izraelská armáda reagovala raketový útok z Gazy: Poslali bombardéry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM - Izraelské vojenské lietadlá zasiahli v noci na sobotu najmenej tri ciele v pásme Gazy. Reagovali tak na odpálenie rakety na južný Izrael Palestínčanmi z Gazy, informovala agentúra AFP.

Vzdušné údery, ktoré si podľa správ nevyžiadali obete, zasiahli pozorovateľský post hnutia Hamas na severe pásma Gazy, nešpecifikovaný cieľ pri meste Gaza a otvorený priestor v strednej časti pásma, uviedol palestínsky bezpečnostný zdroj.

Izraelská armáda sa vo svojom oznámení zmienila len o dvoch náletoch proti "podzemným cieľom v severnom a strednom pásme Gazy patriacim teroristickej organizácii Hamas". Bližšie informácie neposkytla.

Armáda uviedla, že odpálenie rakety na južný Izrael z piatkového večera bolo prvým takýmto útokom od 12. júla. Raketu podľa nej zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany po tom, ako sa v meste Sderot a jeho okolí rozozvučali sirény.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v piatok uviedlo, že pri izraelskej ostrej streľbe počas každotýždenných protestov na hranici Gazy utrpelo zranenia 32 Palestínčanov.

Hovorkyňa izraelskej armády pre AFP povedala, že na hranici demonštrovalo okolo 5600 ľudí, pričom niektorí z nich hádzali ručné granáty a výbušné zariadenia smerom k vojakom a pokúšali sa dostať k hraničnému plotu.

Vojaci reagovali "prostriedkami na rozohnanie nepokojov", dodala hovorkyňa s tým, že nevie o žiadnej ostrej streľbe.

Pravidelné protesty na hranici pásma Gazy s Izraelom sa začali v marci 2018. V Gaze počas nich alebo súvisiacich zrážok zahynulo pri izraelskej streľbe najmenej 302 Palestínčanov. Za rovnaké obdobie si súvisiace násilnosti vyžiadali životy siedmich Izraelčanov.

Intenzita týchto protestov v uplynulých mesiacoch poklesla po tom, ako OSN a egyptskí predstavitelia sprostredkovali neoficiálne prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Izrael a palestínski militanti v Gaze viedli od roku 2008 tri ozbrojené konflikty.

Viac o téme: HamasIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu