Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Kongu zmizlo 15 ton vysoko rádioaktívneho materiálu

KINSHASA - Asi 15 ton vysoko rádioaktívneho materiálu sa stratilo po jeho zabavení minulý mesiac v Konžskej demokratickej republike. Informoval o tom v stredu konžský minister životného prostredia Didace Pembe, podľa ktorého "zatiaľ nemajú žiadne informácie o 15 až 16 tonách rádioaktívnej horniny z 19 ton zabavených v Katange."

Podľa ministra štyri z devätnástich ton " vysypali do rieky Mura." Vzorky nerastov ukázali, že hladina rádioaktivity medenej rudy je päťdesiatnásobne vyššia oproti povolenému limitu. Horninu zabavili koncom októbra a zakopali ju na bezpečnom mieste. Začiatkom novembra však tím prepravujúci horninu do bývalej uránovej bane v Shinkolobwe, uzavretej od 60. rokov, časť nákladu hodil do rieky. Sedem podozrivých vrátane úradných osôb zatkli minulý týždeň.

Rieka Mura sa nachádza asi desať kilometrov od Likasi, mesta s viac ako 300 tisíc obyvateľmi. Jedna z vodární dodávajúcich pitnú vodu do mesta čerpá z rieky. Minister vydal stanici zákaz čerpania. Väčšina horniny je registrovaná pod čínskou spoločnosťou Magma. V oblasti Katanga s bohatými nerastnými ložiskami, vrátane medenej rudy, kobaltu, uránu, zlata a zinku pôsobia viaceré zahraničné banské firmy. Konžský urán použili pri výrobe americkej atómovej bomby, ktorá v roku 1945 zničila japonské mesto Hirošima.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu