Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vtrhol do modlitebne a spustil streľbu: Polícia hodnotí útok ako pokus o teroristický čin

Polícia hodnotí útok na mešitu ako pokus o teroristický čin
Polícia hodnotí útok na mešitu ako pokus o teroristický čin (Zdroj: SITA/ Fredrik Hagen / NTB scanpix via AP)

BAERUM - Nórska polícia považuje sobotňajší útok v mešite v meste Baerum ležiacom západne od metropoly Oslo za pokus o teroristický čin.

"Vyšetrovanie ukázalo, že páchateľ má krajne pravicové a protiprisťahovalecké názory," uviedol v nedeľu na tlačovej konferencii hovorca polície Rune Skjold. Mladý muž je okrem iného sympatizantom nórskeho nacistického kolaboranta Vidkuna Quislinga (1887-1945).

Podľa predstaveného mešity vtrhol v sobotu večer do modlitebne beloch v uniforme a prilbe, ktorý mal so sebou dve brokovnice a pištoľ a spustil streľbu. V tom čase sa tam nachádzali traja veriaci. Jeden z nich muža premohol, pričom bol ľahko zranený.

O niekoľko hodín neskôr sa v dome v Baerume, kde útočník žije, našlo telo ženy. Podľa polície ide o 17-ročnú sestru podozrivého. Policajti sa podozrivého, rodeného Nóra-dvadsiatnika, pokúsili vypočuť, ten ale odmietol vypovedať.

V sobotu nórske médiá oznámili, že podozrivý mal pred útokom zverejniť na internete príspevok pochvalne sa vyjadrujúci o masovej streľbe, pri ktorej v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zomrelo v marci 51 ľudí.

Nórska premiérka Erna Solbergová navštívila v nedeľu hotel v Baerume, kde sa pri príležitosti sviatku íd al-adhá zhromaždili členovia miestnej moslimskej komunity. "To, čo sa stalo, je niečo, čo by sa v Nórsku nemalo stať. Nórsko by malo byť bezpečným miestom," povedala novinárom Solbergová. Nórsko bolo miestom jedného z najhorších útokov pravicového extrémistu, keď Anders Behring Breivik v júli 2011 zabil v Osle a na neďalekom ostrove Utöya 77 ľudí.

Viac o téme: StreľbaMešitaTeroristický činPolícia útok NórskoBaerum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu