Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Televízia na Maldivách nezamestná ženy nosiace závoj

MALE - Verejnoprávna televízia na Maldivách dostala nariadenie, aby nezamestnávala ženy, ktoré si zakrývajú hlavy, a aby prestala velebiť palestínskych samovražedných útočníkov.

Tieto opatrenia sú súčasťou širšieho balíčka reštrikcií, ktoré majú zastaviť obavy zo šírenia militantného islamu, ktorý by mohol poškodiť status ostrova ako jedného z najvyhľadávanejších destinácií bohatých turistov. "Televíziu Maldivy sme inštruovali, aby prestala zamestnávať ženy, ktoré nosia závoj a aby neukazovala úplne zahalené ženy, dokonca ani v spravodajstve," v interview to povedal minister informácií Mohamed Našíd.

Minister taktiež povedal, že vláda televízii nariadila, aby prestala v súvislosti s palestínskymi samovražednými útočníkmi používať slovo "džihádisti" - boží bojovníci - a neglorifikovala "svätú vojnu". Prezident Maumún Abdul Gajúm nariadil tieto opatrenia po bombovom útoku v hlavnom meste Male, pri ktorom bolo koncom septembra zranených dvanásť zahraničných turistov.

Maldivy, ktoré majú zhruba 350 tisíc obyvateľov, sú totiž najbohatšou a najusporiadanejšou krajinou v južnej Ázii. Na súostrovie každoročne prichádza približne 600 tisíc turistov. Ide o liberálnu islamskú krajinu, v ktorej ženy môžu zastávať vedúce pozície v súkromnom i verejnom sektore. Sektor turizmu sa na hospodárstve krajiny podieľa jednou tretinou.

"Turizmus sa odvtedy spamätal. Po výbuchu nastal mierny pokles. No ďalší výbuch si dovoliť nemôžeme, zabije to priemysel," povedal Našíd. "Nemôžeme si dovoliť ignorovať nárast extrémizmu v krajine. Nemôžeme si dovoliť ohliadanie sa o tisícky rokov späť alebo návrat do tejto éry," dodal minister. Šéf diplomacie Abdulla Šahíd tiež tvrdí, že zahalené ženy predstavujú bezpečnostné riziko. "Je to čisto bezpečnostná záležitosť, ľudia majú právo poznať identitu tých okolo seba, najmä keď vchádzajú do verejných budov, vládnych úradov," povedal minister.

Tieto opatrenia ostro napadla opozičná islamská strana. "Požiadali sme ženy, ktoré chcú nosiť závoj, aby nariadenie neuposlúchli. Je to popretie ich základných náboženských slobôd," povedal Mohamed Didi, ktorý opatrenia nazval hanbou. "Maldivy sú jednou z mála stopercentne moslimských krajín. Tí, ktorí tento zákon schválili, by sa mali za seba hanbiť," dodal opozičný predstaviteľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu