Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôležitý kompromis v Rusku: Opozícia uskutoční schválený protest, no mimo centra Moskvy

Protesty v Moskve
Protesty v Moskve (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Organizátori protestných zhromaždení proti vylúčeniu niektorých opozičných kandidátov z volieb do Moskovskej mestskej dumy súhlasili s ponukou miestnej administratívy uskutočniť povolenú demonštráciu 10. augusta mimo centra Moskvy na Sacharovovom prospekte. S odvolaním sa na informácie organizátorov o tom v pondelok informovala agentúra Interfax.

Dohodu s radnicou agentúre potvrdila Jelena Rusakovová, ktorá je nezaregistrovanou kandidátkou do mestskej samosprávy za opozičnú stranu Jabloko. Rusakovová dodala, že ide o spoločné vyhlásenie s nezávislým kandidátom Denisom Šenderovičom a Eľvirou Vicharevovou, ktorá je šéfkou predvolebnej kampane Gennadija Gudkova za opozičnú Stranu zmien.

Dmitrij Kločkov - ďalší kandidát Strany zmien -, ktorý nahlásil demonštráciu na prospekte Sacharova na 11. augusta, medzitým plánovanú akciu protestu odvolal. Moskovská radnica schválila ešte 2. augusta dve žiadosti o uskutočnenie demonštrácie do 100.000 ľudí na prospekte Sacharova 10. a 11. augusta. Moskovská volebná komisia v júli zverejnila svoje rozhodnutie o odmietnutí žiadostí o registráciu, ktoré podali viacerí nezávislí kandidáti uchádzajúci sa o post poslanca Moskovskej mestskej dumy. 

Vysvetlila pritom, že ich ako kandidátov nezaregistrovala z dôvodu údajných "nezrovnalostí" na podpisových hárkoch: komisia tvrdí, že títo uchádzači predložili viac neplatných podpisov potenciálnych podporovateľov než umožňuje zákon. V podpisových hárkoch boli údajne aj podpisy ľudí nebývajúcich v danom volebnom obvode, ako aj "mŕtve duše", čiže medzičasom už nežijúci ľudia.

Odmietnutí kandidáti však tvrdia, že volebná komisia ich oficiálne nezaregistrovala z politických dôvodov. Proti jej rozhodnutiu sa odvolali a domáhajú sa spravodlivých volieb. Rozhodnutie mestskej volebnej komisie malo za následok protestné zhromaždenia, ktoré sa v Moskve konajú už od 14. júla. Počas poslednej akcie uplynulú sobotu zadržali polícia a národná garda podľa rôznych zdrojov 600-1001 ľudí, sumarizuje Interfax. Predsedníčka ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová vyhlásila, že demonštrácie nezmenia rozhodnutie úradov ohľadom vylúčenia časti kandidátov z volebného boja. 

Rada pre ľudské práva žiada prešetriť zákroky polície v Moskve

Rada pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie chce požiadať o prešetrenie zásahu bezpečnostných zložiek proti účastníkom úradmi nepovolených zhromaždení, ktoré sa v Moskve konali 27. júla a 3. augusta. Účastníci týchto akcií protestovali proti vyradeniu časti nezávislých kandidátov z boja o post poslanca v moskovskom zastupiteľstve, o čom začiatkom júla rozhodla mestská volebná komisia. 

Podľa servera OVD-Info, ktorá monitoruje situáciu a poskytuje právnu pomoc a rady osobám zadržaným na protivládnych pochodoch a zhromaždeniach, bolo na týchto akciách zadržaných 1373 a 1001 osôb. Opozícia tvrdí, že bezpečnostné zložky pri zákrokoch proti demonštrantom použili neprimeranú silu. Rusko v tejto veci kritizovali aj vlády mnohých západných štátov.

Predseda Rady pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie Iľja Šablinskij v utorok informoval, že spolu s kolegami sa obrátia na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), generálnu prokuratúru, velenie Národnej gardy a ministerstvo vnútra. Budú ich žiadať o prešetrenie postupu bezpečnostných zložiek a ich zákroku proti demonštrantom, ktoré podľa očitých svedkov i záznamov sprevádzala neprimeraná brutalita. Násilie bolo použité aj proti novinárom.

Viac o téme: ProtestOpozíciaKritikaRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu