Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jednoznačný postoj Austrálie: Rozmiestnenie amerických rakiet na svojom území odmietla

Mark Esper Zobraziť galériu (2)
Mark Esper (Zdroj: SITA/AP Photo / Rick Rycroft)

SYDNEY - Austrália v pondelok po rozhovoroch s americkými ministrami obrany a zahraničných vecí odmietla rozmiestnenie rakiet USA na svojom území, informovala agentúra AFP. Nový minister obrany USA Mark Esper v nedeľu povedal, že USA budú konzultovať rozmiestnenie nových rakiet v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne, čím chcú čeliť vzostupu Číny v regióne.

Esper spolu s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom sa cez víkend zúčastnili na summite Austrálie a Spojených štátov. Austrálska ministerka obrany Linda Reynoldsová povedala, že návrh o rozmiestnení rakiet bol spomenutý počas jej stretnutia s Esperom. Americký minister obrany však Reynoldsovú podľa jej slov v tejto súvislosti o nič nepožiadal a ani neočakával žiadosť zo strany Austrálie, uviedla na svojej webovej stránke stanica ABC. 

Mark Esper a Mike Pompeo
Zobraziť galériu (2)
Mark Esper a Mike Pompeo  (Zdroj: SITA/AP Photo / Rick Rycroft)

Možnosť rozmiestnenia amerických rakiet odmietol aj austrálsky premiér Scot Morrison. Austrália by sa podľa AFP akoukoľvek oficiálnou žiadosťou v súvislosti s rozmiestnením amerických rakiet na svojom území dostala do zložitej situácie vo vzťahu s dlhoročným spojencom USA a hlavným obchodným partnerom Čínou. Krajina sa snaží udržať si dobré pracovné vzťahy s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, pripomína AFP.

Viac o téme: AustráliaMike PompeoMark EsperAmerické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu