Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Irán zadržal v Perzskom zálive zahraničný tanker

Irán zadržal tanker
Irán zadržal tanker (Zdroj: YouTube/ FactsExpress)

TEHERÁN - Námorníctvo iránskych revolučných gárd zadržalo v stredu v Perzskom zálive zahraničný ropný tanker, ktorý prepravoval 700.000 litrov "pašovaného paliva". Podľa agentúry AP o tom informovali v nedeľu iránske médiá.

Iránska štátna televízia a polooficiálna tlačová agentúra Fars uviedli, že revolučné gardy zadržali aj sedem členov posádky tankera. Tieto médiá však neposkytli podrobnosti o plavidle ani o štátnej príslušnosti zadržaných.

"Toto zahraničné plavidlo prijalo palivo od iných lodí a prepravovalo ho do arabských štátov Perzského zálivu," citovala agentúra Fars generála Ramazana Šarífa z revolučných gárd. Napätie v regióne Perzského zálivu sa vyostrilo po tom, ako britské vojenské námorníctvo začiatkom júla asistovalo pri zadržaní iránskeho tankera pri Gibraltári. Londýn vyjadril presvedčenie, že toto plavidlo prepravovalo ropu do Sýrie a porušovalo tak sankcie EÚ.

Irán v zrejmej odvete zadržal tankery plaviace sa pod britskou a panamskou vlajkou v Hormuzskom prielive, kadiaľ prechádza strategicky významná dopravná trasa. Británia v pondelok v tejto súvislosti oznámila, že chce v Perzskom zálive zriadiť námorné ochranné sily pod vedením Európy.

Viac o téme: TankerZadržaniePalivoIránPerzský záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu