Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nemecku súdia domáceho teroristu: Mal sa podieľať na vražde ministra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecká Spolková prokuratúra obžalovala údajného člena organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), ktorý je podozrivý zo spoluúčasti na vražde bývalého srílanského ministra zahraničných vecí Lakšmana Kadirgamara spáchanej v roku 2005. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Spolková prokuratúra v Stuttgarte v stredu potvrdila, že v júli podala obžalobu na 40-ročného muža, ktorého v súlade s nemeckými zákonmi identifikovali len ako Navanithana G. Ten je obžalovaný aj z členstva v zahraničnej teroristickej organizácii.

Podľa prokuratúry bol Navanithan G. od konca augusta 2002 do mája 2009 členom tajnej polície LTTE. V auguste 2005 sa podieľal na vražde šéfa srílanskej diplomacie Lakšmana Kadirgamara, ktorého smrteľne zranil neznámy ostreľovač neďaleko jeho domu v srílanskej metropole Kolombo. Minister utrpel rozsiahle poranenia hlavy, ktorým hodinu po prevoze do nemocnice podľahol.

Povstaním organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu proti vláde sa v júli 1983 začala na Srí Lanke štvrťstoročie trvajúca občianska vojna. Vzbúrenci sa usilovali o vytvorenie samostatného štátu na severe a východe ostrova, kde žije etnická skupina Tamilov. 

Vojna sa v máji 2009 skončila víťazstvom vládnych vojsk, napätie medzi väčšinovými indoárijskými Sinhálcami a menšinovými drávidskými Tamilmi však stále trvá.
 

Viac o téme: VraždaNemeckoTigri oslobodenia tamilského Ílamu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu