Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Saakašvili: Výnimočný stav potrvá tak dlho, ako bude treba

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili

TBILISI - Gruzínsky prezident Michail Saakašvili povedal, že výnimočný stav potrvá v krajine tak dlho, ako bude jeho vláda považovať za nevyhnutné.

Postavil sa tak proti výzvam západných krajín, ktoré gruzínsku vládu vyzvali, aby výnimočný stav okamžite zrušila. "Výnimočný stav zrušíme v blízkej budúcnosti, v rámci niekoľkých nasledujúcich dní," povedal Saakašvili na stretnutí s gruzínskymi podnikateľmi, ktorého zábery v sobotu odvysielala štátna televízia.

"Nie na niekoho odporúčanie, ale keď to uznáme za vhodné my," povedal prezident a dodal: "My lepšie vieme, čo je pre Gruzínsko dobré v krátkodobej aj v dlhodobej perspektíve."

Saakašvili vyhlásil výnimočný stav v stredu v reakcii na násilné strety medzi políciou a demonštrantami, ktorí v uliciach gruzínskej metropoly protestovali proti jeho vláde. Neskôr vyhlásil, že 5. januára sa uskutočnia predčasné prezidentské voľby. Tento krok považujú demonštranti za víťazstvo svojej protivládnej kampane. Na okamžité zrušenie výnimočného stavu vyzval Tbilisi Washington aj Brusel. Výnimočný stav by mal v krajine trvať do 22. novembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu