Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisícky ľudí demonštrovali proti guvernérovi v Portoriku: Za všetko môže únik obscénneho četu

Ľudia protestujú za odstúpenie portorického guvernéra Ricarda Rossellóa v San Juane
Ľudia protestujú za odstúpenie portorického guvernéra Ricarda Rossellóa v San Juane (Zdroj: TASR/AP Photo/Carlos Giusti)

SAN JUAN - Tisícky ľudí demonštrovali v pondelok za odstúpenie portorického guvernéra Ricarda Rossellóa po tom, ako došlo k úniku textovej komunikácie na internete, v ktorej sa on i ďalší činitelia vyjadrovali obscénne, sexisticky a homofóbne o svojich politických oponentoch alebo iných osobách vrátane tamojšieho speváka Rickyho Martina. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá. Portoriko je nezačlenené územie Spojených štátov.

Protesty sa konali už tretí deň v portorickej metropole San Juan. Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Zúčastnení obyvatelia takisto spochybnili Rossellóové počínanie pri riešení následkov hurikánu Maria z roku 2017 a finančnú krízu tejto ostrovnej krajiny.

"Požadujeme zatknutie jeho i jeho manželky - za krádež peňazí portorickému ľudu. Je načase, aby naše mesto zastavilo túto skorumpovanú vládu," uviedla pre miestne noviny Primera Hora jedna z demonštrantiek. Rosselló v pondelok neskoro večer vydal vyhlásenie, v ktorom hovorí, že rešpektuje protestujúcich, ale výzvy na odstúpenie nebude akceptovať.

Nepokoje vypukli po tom, ako Centrum pre investigatívnu žurnalistiku (CIJ) v sobotu zverejnilo 889 strán textovej komunikácie, ktorá prebiehala na šifrovanej webovej službe Telegram. Rosselló a ďalších 12 mužských členov jeho kabinetu tam očierňovali iných portorických činiteľov, politikov, umelcov a novinárov.

"Je to absolútne odsúdeniahodné a ukazuje to netolerantný, arogantný, panovačný, homofóbny, sexistický a násilný charakter a osobnosť každého z nich. Nesmieme dovoliť, aby bolo naše Portoriko v rukách týchto takzvaných lídrov," napísal na sociálnej sieti Twitter populárny spevák Ricky Martin.

 

Viac o téme: ŠkandálGuvernérPortorikoČetSan Juan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu