Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obohacovanie uránu nad rámec dohody neprinesie Iráncom úžitok, tvrdí Guterres

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/A/Cliff Owen)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že obohacovanie uránu nad limit stanovený medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015, nielenže nepomôže Teheránu zachrániť danú dohodu, ale "nezabezpečí ani hmatateľné ekonomické výhody pre iránsky ľud". V pondelok o tom písala agentúra AP.

Hovorca OSN Farhan Haq v pondelok uviedol, že Guterres povzbudzuje Irán v tom, aby aj naďalej dodržiaval svoje záväzky stanovené zmluvou z roku 2015, "zatiaľ čo signatári (zmluvy) hľadajú možnosti, ako krajine pomôcť prekonať značné ťažkosti, ktorým momentálne čelí". Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok potvrdila, "že Irán obohacuje urán nad 3,67 percenta", pokiaľ ide o podiel štiepneho izotopu - čo je horná hranica stanovená medzinárodnou jadrovou dohodou.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že o 60 dní krajina tretíkrát úmyselne poruší medzinárodnú jadrovú dohodu, ak zostávajúci signatári nenájdu spôsoby, ako čeliť protiiránskym sankciám zo strany Spojených štátov. Teherán minulý týždeň uviedol, že prekročil 300-kilogramový limit pre zásoby nízkoobohateného uránu, stanovený medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015.

V nedeľu začal s obohacovaním uránu nad limitovanú úroveň 3,67 percenta, pokiaľ ide o podiel štiepneho izotopu. Na výrobu atómovej bomby musí byť urán obohatený na 90 percent. Tretie porušenie dohody má zahŕňať rekonfigurovanie ťažkovodného reaktora, aby bol opäť schopný vyrábať plutónium. Jadrová dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu svojich jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.


 

Viac o téme: Generálny tajomníkOSNJadrová dohodaAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu