Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Su Ťij je pripravená spolupracovať s juntou

Aun San Su Ťij je ikonou demokracie v Mjanmarsku.
Aun San Su Ťij je ikonou demokracie v Mjanmarsku. (Zdroj: ČTK)

SINGAPUR - Mjanmarská ikona demokracie, opozičná líderka Aun San Su Ťij, vo štvrtok povedala, že je "pripravená spolupracovať" s vládnou juntou. Správu s líderkinim posolstvom prečítal osobitný vyslanec OSN pre Mjanmarsko Ibrahim Gambari.

"V záujme krajiny som pripravená spolupracovať s vládou s cieľom dosiahnuť pomocou dialógu úspech," povedala Aun San Su Ťij. Líderka taktiež uvítala úlohu, ktorú zohrala OSN "v pomoci dohliadnuť nad našim úsilím dosiahnuť blaho." Gambari prečítal novinárom správu od Aun San Su Ťij na tlačovej konferencii v singapurskom hoteli krátko po návratu z poslednej cesty v Rangúne.

Počas návštevy v Mjanmarsku dosiahol osobitný vyslanec OSN Ibrahim Gambari pokrok smerom k nadviazaniu dialógu medzi vládnucou juntou a väznenou opozičnou líderkou Aun San Su Ťij. Vo štvrtok to vo vyhlásení uviedla Organizácia Spojených národov. Gambari sa stretol so Su Ťij vo štvrtok po tom, ako varoval vojenský režim pred obnovením stavu, ktorý vládol v krajine pred násilne potlačenými masovými prodemokratickými demonštráciami spred šiestich týždňov.

Po stretnutí vo vládnej budove pre hostí odcestoval Gambari do Singapuru a Aun San Su Ťij odviedli späť do domáceho väzenia v jej dome na brehu jazera v Rangúne, kde ju junta zadržiava dvanásť z posledných osemnástich rokov. Napriek pozitívnemu tónu OSN sa posledná Gambariho misia zameraná na reformy stretla len s malým úspechom, keďže junta vylúčila trojstrannú schôdzku s Aun San Su Ťij.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu