Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počet obetí explózie vo Viedni sa zvýšil: Hasiči potvrdili druhú obeť

Vo Viedni došlo k explózii v obytnej budove
Vo Viedni došlo k explózii v obytnej budove (Zdroj: TASR/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúski hasiči potvrdili druhú obeť predpokladaného výbuchu plynu, ktorý v stredu poškodil bytový dom v centre Viedne. Vyšetrovanie príčin explózie je len v počiatočnom štádiu, informovala agentúra DPA.

Mŕtve telo 29-ročnej ženy objavili v dome už v noci na štvrtok. Pri prehľadávaní trosiek za pomoci špeciálnych kamier narazili záchranári na pozostatky ďalšej osoby, ktorá nejavila známky života; bezprostredne sa k nej ale nemohli dostať. 

Vo štvrtok večer hasiči potvrdili, že v troskách našli telo mŕtveho muža. Jeho totožnosť objasní až nariadená súdna pitva. Pátranie bolo veľmi komplikované vzhľadom na narušenú statiku poškodenej budovy, z ktorej opakovane padali kusy muriva a strechy.

Pri explózii utrpelo zranenia najmenej 14 osôb, stav dvoch z nich bol vážny. Na likvidácii následkov explózie sa v jednom momente podieľalo viac ako 100 požiarnikov. K výbuchu došlo v stredu podvečer v päťposchodovom obytnom dome na rohu ulíc Pressgasse a Schäfergasse vo štvrtom viedenskom obvode. Časť budovy, v ktorej oficiálne bývalo 42 ľudí v 22 bytoch, sa následkom explózie zrútila a poškodený bol aj susedný dom. 

Vo fasáde obytného domu vznikla po výbuchu obrovská diera. Poškodené boli obytné priestory na druhom až štvrtom podlaží; časť zariadenia bytov tlaková vlna vymrštila na ulicu. Postihnutým obyvateľom úrady poskytli dočasné náhradné ubytovanie. 

O tom, čo výbuch spôsobilo, sa zatiaľ len špekuluje. Mnoho nasvedčuje tomu, že mohlo dôjsť k úniku a explózii plynu. Svedkovia tragédie tvrdia, že cítili zápach plynu; je však možné, že plyn mohol uniknúť až v dôsledku výbuchu. 

Viac o téme: PlynVýbuchObeťViedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu