Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA V Nemecku sa zrazili dve stíhačky Eurofighter

Na miestach dopadu lietadiel začal horieť les. Zobraziť galériu (3)
Na miestach dopadu lietadiel začal horieť les. (Zdroj: Repro foto FB/Ostseewelle HIT-RADIO Mecklenburg-Vorpommern)

BERLÍN - Na severe Nemecka sa dnes po zrážke zrútili dve armádne bojové lietadlá typu Eurofighter. S odvolaním sa na Bundeswehr o tom informovala agentúra DPA. Nemecké vzdušné sily potvrdili usmrtenie jedného z pilotov. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním s na oznámenie letectva na sieti Twitter.

Polícia predtým informovala o náleze častí ľudského tela blízko miesta dopadu jednej zo stíhačiek, pričom zatiaľ nebolo jasné, či patria nezvestnému pilotovi. Druhého pilota sa medzitým podarilo nájsť živého. Zachránený muž dopadol na korunu stromu, odkiaľ ho záchranári úspešne zložili na zem. Po druhom pilotovi pátrali aj s pomocou civilných a vojenských vrtuľníkov.

Viacúčelové lietadlá bundeswehru sa zrazili blízkosti jazera Fleesensee asi 60 kilometrov východne od Schwerine, metropoly nemeckej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predné Pomoransko. Jeden zo strojov dopadol podľa hovorcu krajinského ministerstva vnútra do lesa neďaleko dediny Jabel, druhý na okraj lesa u dediny Nossentiner Hütte. 

Obe dediny sú od seba vzdialené asi desať kilometrov. Podľa rádia Ostseewelle na miestach dopadu lietadiel začal les horieť. Na videu, ktoré rádio zverejnilo, sú vidieť dva stĺpce dymu. Stíhačky neniesli nijakú muníciu, uviedla hovorkyňa okresu Mecklenburgische Seenplatte (Meklenburská jazerná plošina).

Bundeswehr uviedol, že sa obaja piloti stihli katapultovať, ale nájsť sa podľa nemeckých médií zatiaľ podarilo iba jedného. Zachránený muž dopadol na korunu stromu, odkiaľ ho záchranári úspešne zložili na zem. Po druhom pilotovi pátrali aj s pomocou civilných a vojenských vrtuľníkov.

MIMORIADNA SPRÁVA V Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jens Buettner/dpa via AP)

Či bol v okamihu nešťastia niekto na mieste dopadu lietadiel, nie je jasné. Oba stroje podľa agentúry DPA patrili jednotke armádneho letectva, ktorá sídli v Rostocku, asi 60 kilometrov severne od miesta nešťastia. 

MIMORIADNA SPRÁVA V Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jens Buettner/dpa via AP)

Cvičenie nad jazerom Fleesensee sa zúčastnili celkovo tri lietadlá typu Eurofighter. Práve pilot tretieho stroja, ktorý bol svedkom zrážky druhých dvoch, nehodu nahlásil. Od neho podľa agentúry Reuters pochádza informácie o tom, že sa obaja piloti havarovaných strojov katapultovali.

Starostka obce Nossentiner Hütte Birgit Kurthová uviedla, že žiadny dom v jej obci pri nehode poškodený nebol, trosky lietadiel ale dopadli na miestne ihrisko a cintorín. Ďalej informovala, že požiare, ktoré vypukli na miestach dopadu stíhačiek, sa podarilo uhasiť. Dodala, že pri nehode nevznikli ďalšie škody na majetku. Na miesto nešťastia sa vydala nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen.

Vyšetrovanie zrútenia dvoch stíhačiek bude viesť samotná armáda

Nemecká armáda prevzala v pondelok vyšetrovanie zrážky a zrútenia dvoch stíhačiek v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, pri ktorom zahynul jeden z pilotov. Oznámilo to oblastné policajné riaditeľstvo, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra DPA.

Do okresu Mecklenburgische Seenplatte, kde sa stíhačky zrútili na miesta vzdialené od seba približne desať kilometrov, už boli podľa polície vyslaní vojaci. Vzdušné sily medzitým potvrdili, že nešťastie, ku ktorému došlo v pondelok popoludní počas bojového cvičenia, si nevyžiadalo civilné obete. Príslušné policajné riaditeľstvo nasadilo v súvislosti s pondelkovou udalosťou približne 290 policajtov a tri vrtuľníky. Pre nemeckú armádu ide o najhoršie nešťastie za posledné roky.

Viac o téme: HaváriaBojové lietadláNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu