Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Blix: USA chcú v Iraku zostať natrvalo

SYDNEY - Bývalý hlavný zbrojný inšpektor OSN Hans Blix v stredu vyhlásil, že sa obáva, že Spojené štáty by mohli tajne plánovať svoju trvalú prítomnosť v Iraku, ktorá by mohla byť alternatívou voči umiestneniu jednotiek v susednej Saudskej Arábii.

Blix taktiež vyhlásil, že Washington taktiež môže chcieť udržiavať svoje jednotky v blízkosti Iránu, ktorého jadrové ambície vzbudzujú obavy západných mocností. Švédsky diplomat, ktorý viedol neúspešné hľadanie zbraní hromadného ničenia v Iraku do júna 2003, poznamenal, že USA ponechali svoje jednotky v Saudskej Arábii po Prvej vojne v Perzskom zálive (ktorá sa skončila v roku 1991), ale teraz ich môžu chcieť presunúť do inej, sekulárnejšej krajiny v oblasti bohatej na ropu.

"Mojou obavou je, že USA majú skryté plány zotrvať v Iraku," povedal Blix pre rozhlasovú stanicu Australian Broadcasting v Sydney. "Jedným dôvodom, prečo sa tam chceli dostať, bolo, že mali pocit, že musia opustiť Saudskú Arábiu... Irak bolo ďalším najlepším miestom, pretože bol sekularizovanejší ako Saudská Arábia a mal druhé najväčšie zásoby ropy v regióne."

Podľa Blixa príčinou môže byť aj to, že USA chcú mať svoje jednotky umiestnené v blízkosti Iránu, ktorý s Irakom susedí, zo strategických dôvodov. Blix sa taktiež domnieva, že Irán potrebuje viac času na to, aby zhodnotil svoje vyhliadky.

"Severnej Kórei boli prisľúbené diplomatické vzťahy s USA a Japonskom, ak sa vzdá (svojho) jadrového programu a taktiež má prísľub zábezpeky voči útokom," povedal Blix. "Irán nič z toho nemá." Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Joanne Mooreová odmietla Blixove vyhlásenia komentovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu