Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin sa len tak nevzdá: Rusko nehodlá stiahnuť zástavy na Južných Kurilách

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Ruské úrady hodlajú rozvíjať Ďalekovýchodný federálny okruh vrátane súostrovia Južné Kurily, pričom nemajú v úmysle zmierniť svoju pozornosť na tento región. V rozhovore pre stanicu Rossija 1 to v sobotu vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Na otázku moderátora, čo majú obyvatelia Južných Kuríl očakávať v budúcnosti, šéf Kremľa odpovedal: "Máme rozsiahle programy rozvoja Ďalekovýchodného federálneho okruhu vrátane Južných Kuríl. Všetky tieto programy budú zrealizované. Bude sa to týkať rozvoja tamojšej infraštruktúry," povedal Putin a poznamenal, že v danom regióne bolo nedávno otvorené nové letisko.

Na otázku, či Rusko "stiahne ruskú vlajku" na nových zariadeniach, Putin podľa tlačovej agentúry TASS odpovedal: "Takéto plány nemáme."

Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily. Ostrovy obsadili a zabrali v posledných dňoch druhej svetovej vojny sovietski vojaci.

Putin a japonský premiér Šinzó Abe pravidelne rokujú o riešení tejto problematiky, ktorá je zároveň príčinou toho, že Moskva a Tokio dodnes oficiálne nepodpísali mierovú dohodu. Ruský energetický gigant Gazprom zároveň vyhlásil, že hodlá na Sachaline postaviť prevádzku na ťažbu skvapalneného zemného plynu, ktorá má zásobovať Kurilské ostrovy.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinJužné Kurily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu