Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsky súd prepustil lídra baskického hnutia ETA: O niekoľko hodín ho však opäť zadržali

líder baskického hnutia ETA Josu Ternera Zobraziť galériu (2)
líder baskického hnutia ETA Josu Ternera (Zdroj: SITA: (AP Photo/Bob Edme, File), (AP Photo/Alvaro Barrientos))

PARÍŽ - Parížsky súd v stredu nariadil podmienečné prepustenie bývalého baskického separatistického vodcu, ktorého zatkli v máji po 16 rokoch na úteku. José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, alias Josu Ternera, bol však po niekoľkých hodinách na slobode opäť zatknutý, a to na základe žiadosti Španielska o jeho vydanie.

Súd v Paríži v stredu vo svojom verdikte o podmienečnom prepustení uviedol, že Josu Ternera musí úradom odovzdať svoj pas a nesmie opustiť územie Francúzska. Súd tiež rozhodol, že Ternera sa raz do týždňa musí hlásiť na policajnom komisariáte v Paríži.  Podľa španielskych médií má 68-ročný Josu Ternera rakovinu. Zadržaný bol 16. mája na parkovisku nemocnice v meste Sallanches vo Francúzsku, kam prišiel na vyšetrenie. Po zatknutí bol hospitalizovaný vo väzenskej nemocnici. Vo svojich tvítoch odtiaľ sa sťažoval, že nemá žiadne správy "zvonku" a ani kontakt s rodinou.  

líder baskického hnutia ETA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA: (AP Photo/Bob Edme, File), (AP Photo/Alvaro Barrientos))

Španielske úrady po Ternerovi - vodcovi politického krídla separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) - pátrali od roku 2002, a to najmä v súvislosti s podozrením, že je zapletený do útoku na policajné kasárne v severošpanielskom meste Zaragoza, ku ktorému došlo ešte v roku 1987. Zahynulo pri ňom 11 ľudí vrátane detí. Ternera mal údajne v rámci ETA veľký vplyv. Bol jedným zo strojcov prímeria iniciovaného v januári 2011 a v rámci ETA patril k tým, ktorí ju tlačili k rozhodnutiu vzdať sa ozbrojeného boja za nezávislosť Baskicka.

V rokoch 2012-13 strávil údajne osem mesiacov v Nórsku, kde sa so zástupcami vtedajšej španielskej vlády konali mierové rokovania o podmienkach ukončenia konfliktu. ol to práve Ternera, kto v roku 2018 nahral tzv. záverečné vyhlásenie, v ktorom ETA oznámila svoje úplné rozpustenie.

Za spolčovanie do teroristickej skupiny bol Josu Ternera vo Francúzsku v neprítomnosti odsúdený na spolu 15 rokov väzenia. Proti týmto rozsudkom sa krátko po svojom nedávnom zadržaní odvolal.

Viac o téme: ZadržaniePrepustenieETAJosu Ternera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu