Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový Zéland zahájil program odkupovania zbraní: Cieľom je ich odstránenie z obehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Nový Zéland začal program odkupovania zbraní, ktorý vznikol v dôsledku smrteľnej marcovej streľby v mešitách v meste Christchurch. Na kompenzáciu majiteľov zakázaných poloautomatických zbraní vláda vyhradila 208 miliónov novozélandských dolárov (v prepočte približne 121 miliónov eur). Peniaze by dotknutým osobám mali nahradiť 95 percent z pôvodnej ceny ich zbraní. Program bude trvať šesť mesiacov - majitelia zbraní, ktoré musia byť licencované, ich majú možnosť odovzdať do 20. decembra.

"Odkupovanie má jeden cieľ - odstrániť z obehu najnebezpečnejšie zbrane. Polícia má detailné plány pre ďalší krok, čo je vyzbieranie zbraní z komunity. Bude to veľká logistická úloha a očakávame, že ju rozbehneme v polovici júla," vyjadril sa minister polície Stuart Nash.

Nový Zéland zakázal poloautomatické zbrane "vojenského štýlu" v apríli. Mimo zákon sa dostali aj komponenty na ich modifikáciu. Polícia odhaduje, že nová legislatíva sa týka zhruba 14 300 takýchto strelných zbraní. Pred začiatkom odkupovacieho programu odovzdali majitelia takmer 700 zbraní, okolo 5 000 zase zaregistrovali na polícii na vyzdvihnutie.

Útok v mešitách v Christchurchi sa stal 15 marca. Strelec pri ňom použil poloautomatické zbrane, ktoré si podľa všetkého upravil vysokokapacitnými zásobníkmi. Obvinený zo streľby je Austrálčan Brenton Tarrant, ktorý čelí obvineniam z 51 vrážd, 40 pokusov o vraždu a terorizmu. Muž poprel vinu v prípade všetkých obvinení a proces s ním by sa mal začať na budúci rok.

Viac o téme: ZbraneChristchurchNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu