Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ovocie liči dovážané aj k nám obsahuje jed! V Indii po jeho konzumácii zomierajú deti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

DILLÍ – Najmenej 53 detí zomrelo v Indii na smrteľnú infekciu mozgu po konzumácii ovocia liči obsahujúceho údajne toxíny. Úmrtia boli hlásené z dvoch nemocníc v okrese Muzaffarpur v štáte Bihár. Na JISkách sa lieči vyše 40 detí s podobnými príznakmi.

Choroba známa lokálne ako Chamki Bukhar si v roku 2014 vyžiadala rekordných 150 životov. Za posledných 10 dní zomrela však už tretina pacientov z toho počtu na smrteľné ochorenie mozgu, ktoré je spojené s toxickou látkou nachádzajúcou sa v ovocí liči.

Všetky deti mali príznaky syndrómu akútnej encefalitídy (AES), čo oznámil odborník z indického ministerstva zdravotníctva Ashok Kumar Singh a dodal, že väčšine detí prudko klesla glukóza v krvi.Zdravotné oddelenie už publikovalo poradenstvo pre ľudí, aby venovali zvýšenú pozornosť svojim deťom počas horúceho leta, keď denná teplota presahuje 40 stupňov Celzia,” povedal Singh.

Ovocie liči dovážané aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží najmenej 40 ďalších detí, ktoré sa sťažovali na podobné príznaky. Snažíme sa ich čo najviac zachrániť,“ povedal S. P. Singh, šéflekár lekárskej fakulty Sri Krishna Medical Hospital.

Ochorenie prepuká každoročne v letných mesiacoch v Muzaffarpure a susedných okresoch už od roku 1995, zvyčajne sa zhoduje s obdobím zrelosti liči. V roku 2015 americkí vedci uviedli, že smrteľné ochorenie mozgu môže byť spojené s toxickou látkou nachádzajúcou sa v exotickom ovocí.

Minulý rok dosiahol oficiálny počet úmrtí na túto chorobu číslo 40. Podľa vedcov treba na odhalenie príčiny ochorenia podrobnejší výskum faktorov, ktoré vyvolávajú záchvaty, zmenený mentálny stav a smrť vo vyše tretine prípadov. Ohniská neurologického ochorenia sa pozorovali aj v oblastiach Bangladéša a Vietnamu, kde rastie exotické liči.

Viac o téme: DetiNemocnicaSmrťLiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu