Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o kreslo šéfa konzervatívcov je v plnom prúde: O pozíciu Mayovej sa uchádza desať kandidátov

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant, file)

LONDÝN - O kreslo šéfa britskej Konzervatívnej strany sa od pondelka oficiálne uchádza desať kandidátov. Je medzi nimi napríklad bývalý minister zahraničných vecí a bývalý starosta Londýna Boris Johnson, súčasný šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt i minister životného prostredia Michael Gove. Jedenásty uchádzač, poslanec Sam Gyimah nakoniec odstúpil, pretože sa mu nepodarilo zaistiť si podporu ôsmich kolegov potrebnú pre získanie nominácie. Víťaz bude aj nástupcom Theresy Mayovej ako predsedníčky vlády a čaká ho neľahká úloha vyriešenia krízy týkajúcej sa brexitu.

Mayová oficiálne odstúpila z čela Konzervatívnej strany v piatok, avšak zostáva premiérkou, až kým nebude vybraný jej nástupca. Mayová oznámila rezignáciu už koncom mája, pričom vyjadrila hlbokú ľútosť nad tým, že sa jej nepodarilo vyviesť krajinu z Európskej únie. Proces výberu jej nástupcu by sa mal skončiť v druhej polovici júla.

Britskí poslanci budú hlasovať za svojich favoritov v sérii tajných hlasovaní, ktoré sa uskutočnia 13., 18.,19. a 20. júna. Najúspešnejší dvaja kandidáti sa dostanú do boja o hlasy širšej základne strany 22. júna. Víťaz by mal byť oficiálne známy predposledný júlový týždeň.

Viac o téme: LíderVoľbyTheresa MayKonzervatívna strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu