Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA dalo Turecku ultimátum: Musí odstúpiť od zmluvy s Ruskom na raketový systém

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

WASHINGTON - Spojené štáty dali v piatok Turecku čas do konca júla na zrušenie zmluvy s Ruskom na nákup raketového systému protivzdušnej obrany S-400. Túto zmluvu totiž pokladajú za nezlučiteľnú s účasťou Ankary na spoločnom programe, týkajúcom sa vývoja bojových lietadiel typu F-35. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

Plány Ankary na nákup ruského systému sú zdrojom veľkého napätia medzi Spojenými štátmi a Tureckom, dvoma členskými štátmi Severoatlantickej aliancie (NATO). Ak sa Turecko do 31. júla nevzdá ruského systému S-400, tureckí piloti v súčasnosti cvičiaci v Spojených štátoch na strojoch F-35 budú vykázaní z amerického územia a turecké firmy sa nebudú podieľať na spoločnom programe vývoja bojových lietadiel F-35, povedala novinárom štátna tajomníčka na ministerstve obrany Ellen Lordová.

Úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan dokonca varoval Turecko v ostrom dvojstranovom liste a napísal, že ak táto krajina nesplní podmienku, nebude nakoniec ani vlastniť štyri stroje F-35, ktoré kúpila. Shanahan upozornil, že nákup ruského systému Ankarou môže zabrániť budúcim dobrým vzťahom s Tureckom, ktoré je dôležitým partnerom Spojených štátov a základňou pre bojové operácie vrátane vojny v Sýrii.

Shanahan v liste zverejnenom v piatok a adresovanom tureckému ministrovi obrany Hulusimu Akarovi dodal, že nákup ruského protiraketového systému S-400 "bude viesť k prílišnej strategickej a ekonomickej závislosti Turecka od Ruska". Shanahan takisto varoval, že po jeho rozhodnutí ukončiť účasť Turecka na programe F-35 môžu nasledovať ďalšie americké sankcie. Podľa jeho slov členovia amerického Kongresu podporujú uvalenie sankcií na Turkov. Ako doplnil, sankcie môžu oslabiť zámer prezidenta Donalda Trumpa viac ako strojnásobiť obchodovanie Spojených štátov s Tureckom.
 

Viac o téme: ZmluvaOdstúpenieRuskoUSADonald TrumpTureckoRaketový systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu