Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zelenskyj robí v krajine poriadky: Predloží zákon o zodpovednosti za nezákonné obohatenie

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má v pláne predložiť do parlamentu návrh zákona o zodpovednosti za nezákonné obohatenie. Informoval o tom v utorok na stretnutí s predstaviteľmi medzinárodného menového fondu (MMF).

"Tento týždeň tento návrh určite predložíme parlamentu a dúfame, že ho poslanci schvália. Ak sa to však nestane, bude to ďalší dôkaz, že je to parlament neschopný činov," povedal Zelenskyj, ako ho citovala agentúra Ukrinform. Prezident vysvetlil, že jeho tím pripravil nový návrh zákona o zodpovednosti za nezákonné obohatenie, ktorý orgánom určeným na boj s korupciou prinavráti dôležitý nástroj, aby skorumpovaných úradníkov vydali justícii.

Nový tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) bývalý minister financií Olexandr Danyľuk, ktorý donedávna pôsobil vo funkcii Zelenského poradcu, v súvislosti so zákonom uviedol, že "poslancov pri prijímaní takéhoto dôležitého rozhodnutia nemôže nič zastaviť." Vzťahy medzi Zelenským a parlamentom sú zložité: po tom, ako nový prezident podpísal výnos o rozpustení Najvyššej rady a vypísaní predčasných volieb, poslanci odmietli zaradiť Zelenského návrhy na zmeny v zákone o voľbách.

Zelenskyj navrhol, aby sa na Ukrajine prestal uplatňovať väčšinový systém a aby sa hranica pre vstup politických strán do parlamentu znížila z piatich na tri percentá. Výnos o rozpustení parlamentu a predčasných voľbách stanovených na 21. júla označila časť poslancov parlamentu za protiústavný a mienia ho napadnúť na Ústavnom súde.
 

Viac o téme: ZákonUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjNezákonné obohatenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu