Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Indická kobra vystrašila Viedeň: Napokon sa ukázalo, že strašný plaz bol gumový

Pozor na vychádzky v okolí Viedne Zobraziť galériu (3)
Pozor na vychádzky v okolí Viedne (Zdroj: Thinkcstock.com)

VIEDEŇ – Istá žena na prechádzke objavila v nedeľu na poľnej ceste pri rakúskom Bisambergu smerom na Viedeň-Stammersdorf očividne vzácne zviera. Očarilo ju natoľko, že si ho odfotografovala, ani netušiac, čo objavila. Keby vedela, asi by si tak pokojne nevykračovala.

V nedeľu popoludní okolo 14.00 hod. prišla na policajnú stanicu v Korneuburgu pani, ktorá uviedla, že na poľnej ceste z Bisambergu v smere na Viedeň-Stammersdorf zbadala hada a odfotografovala si ho. Bližší pohľad na fotografie vyvolal podozrenie, že plazom by mohla byť indická kobra.
Keďže sa hada nepodarilo nájsť, polícia vydala varovanie, v ktorom vyzýva obyvateľstvo, aby bolo v tejto oblasti opatrné, a pri spozorovaní hada ihneď kontaktovať službukonajúceho policajného dôstojníka na čísle 059133/3240.
V prípade uštipnutia kobrou sú však pripravení na núdzovú situáciu. „Antisérum je pre takéto núdzové situácie pripravené v Allgemeine Krankenhaus (AKH) vo Viedni," uvádza sa vo varovaní.

Hrozivé FOTKY zobrazujú posledné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Indická kobra, tiež známa ako juhoázijská, okuliarnik indický alebo jednoducho kobra patrí k jedovatým hadom, je dlhá až 1,70 metra a má malé, nepohyblivé očné zuby. "Kobry sú vo všeobecnosti extrémne jedovaté hady, ktoré prostredníctvom uhryznutia vstreknú do obete vysoko toxický neurotoxín," uviedli odborníci z viedenskej zoo Schönbrunn. Jed ovplyvňuje centrálny nervový systém, môže viesť k ochrnutiu dýchacích ciest a zastaveniu srdca. Nemusí to byť vysoká dávka, už 20 miligramov jedu stačí na zabitie človeka. Pre porovnanie: v jednom uhryznutí kobra vstrekne do tela obete až 200 miligramov. Bisamberg, kde bola indická kobra videná, leží asi 50 km od Bratislavy. 
Indická kobra vystrašila Viedeň:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/KF)
V pondelok večer sa na Facebooku objavila správa pána menom Kapeller Flip. "Ráno som počul v rádiu ENERGY ÖSTERREICH v Morningshow, že istá žena našla a odfotografovala kobru indickú, keď sa v piatok vybrala na turistiku do Stammersdorfu. Hľadal som a narazil na článok v novinách Heute s fotkou tej kobry. Tiež sme sa tam v sobotu prechádzali a naše deti objavili tú istú kobru! Potom sme ju starostlivo ulovili, umyli a had je teraz v dobrých rukách s nami. Plastovú kobru si jej majiteľ môže kedykoľvek vyzdvihnúť."

Polícia neskôr potvrdila, že plaz bol naozaj z gumy. 

 

 

Viac o téme: PrechádzkaKobraBisamberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu