Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Proti demonštrantom vo Venezuele použili slzný plyn

Jeden z protestujúcich študentov hádže nádobu so slzným plynom späť k policajtom.
Jeden z protestujúcich študentov hádže nádobu so slzným plynom späť k policajtom. (Zdroj: SITA)

CARACAS - Vládne jednotky použili vo štvrtok proti demonštrantom, ktorí protestovali proti reformám prezidenta Huga Cháveza, slzný plyn a vodné delá. Protestujúci pod vedením univerzitných študentov skandovali "Mier!, Mier!" a varovali, že 69 schválených článkov ohrozí ľudské slobody a demokraciu.

Chávez pôvodne predložil zmenu 33 článkov ústavy, poslanci však minulý týždeň celkovo schválili zmenu 69 z 350 článkov. Navrhovaná ústavná reforma tak napríklad ruší nezávislosť centrálnej banky, rozširuje kolektívne vlastníctvo, umožňuje úradom v čase výnimočného stavu zadržať občanov bez vznesenia obvinenia, predlžuje funkčné obdobie prezidenta zo šiestich na sedem rokov a umožňuje jeho neobmedzené znovuzvolenie.

Opozičné strany, organizácie na ochranu ľudských práv a katolícka cirkev sa obávajú vážneho obmedzenia občianskych slobôd. Chávez, blízky spojenec kubánskeho vodcu Fidela Castra, tieto obvinenia odmieta. On a jeho podporovatelia považujú zmeny za krok krajiny bližšie smerom k socializmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu