Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusko: Irán nie je nepriateľ

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád

MOSKVA - Moskva nesúhlasí s tvrdeniami Spojených štátov amerických, že Irán je nepriateľ, pred ktorým sa treba brániť základňami protiraketovej obrany v Európe. V stredu to vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vyhlásenie hovorcu Michaila Kamynina ukázalo, že Rusko naďalej ostro odmieta plány Washingtonu na rozšírenie protiraketového štítu napriek úsiliu Spojených štátov zmierniť jeho obavy.

"Vážnym problémom je pre nás to, že plány USA sú založené na dogmatickej logike, že Irán je nepriateľ," vyhlásil Kamynin. "Nepodporujeme plány 'svätej aliancie' proti tejto krajine." Americké tvrdenia o potrebe nových základní v Českej republike a Poľsku na obranu pred Iránom v minulosti spochybnil ruský prezident Vladimir Putin. Ruskí predstavitelia obviňujú USA, že projekt je zameraný proti Rusku.

Minister obrany USA Robert Gates a šéfka rezortu zahraničných vecí Condoleezza Riceová v októbri pricestovali do Moskvy, kde rokovali o protiraketovej obrane s Putinom a svojimi ruskými kolegami. V rozhovoroch ponúkli ruskej strane možnosť monitorovania činnosti základní a odkladu ich uvedenia do prevádzky, kým iránska hrozba nebude zrejmá. Podľa Gatesa však prítomnosť Rusov musia schváliť Poľsko a Česká republika. Moskva na ponuku zatiaľ neodpovedala, keďže najprv očakáva od Washingtonu podrobné vysvetlenie. Niektorí ruskí predstavitelia však návrh privítali ako pozitívny signál.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu