Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nástup Zelenského do úradu prezidenta prináša zmeny: Rozpustia parlament, premiér podá demisiu

Volodymyr Hrojsman
Volodymyr Hrojsman (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman v pondelok oznámil, že v súvislosti s nástupom Volodymyra Zelenského do úradu prezidenta podá v stredu demisiu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rozhodol som sa ponúknuť svoju rezignáciu v stredu po zasadnutí vlády," vyhlásil Hrojsman počas tlačovej konferencie. Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval rozpustenie parlamentu a vyzval na konanie predčasných volieb po tom, ako sa v pondelok slávnostne ujal funkcie. 

Podľa agentúry AP bolo rozpustenie Verchovnej rady jedným z predvolebných sľubov Zelenského, ktorý ju nazýval skupinou ľudí zaujímajúcich sa iba o vlastné obohacovanie. Zelenskyj vyzval poslancov, aby využili dva mesiace do predčasných volieb na schválenie zákona, ktorý by im odňal imunitu pred trestným stíhaním.

Nový ukrajinský prezident okrem toho parlament požiadal, aby prijal zákon proti nelegálnemu obohacovaniu a aby podporil jeho návrh na odvolanie ministra obrany, šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho prokurátora. Hrojsman zastáva funkciu ukrajinského premiéra od 14. apríla 2016.

Ministri z FPÖ chcú odstúpiť zo svojich postov

Ministri z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v pondelok oznámili, že odstúpia zo svojich postov. Urobili tak po tom, čo kancelár Sebastian Kurz navrhol odvolanie ministra vnútra z FPÖ Herberta Kickla. Informovala o tom agentúra AFP. 

Odhodlanie ministrov zo Slobodnej strany Rakúska odstúpiť potvrdil pre rakúsku agentúru APA hovorca strany. Kancelár svoj zámer odvolať Kickla oznámil po piatkovom zverejnení videa z júla 2017, ktorého hlavnou postavou je odstúpivší predseda FPÖ a bývalý vicepremiér Heinz-Christian Strache.

Ukrajinský parlament bude rozpustený deň po zverejnení prezidentského výnosu

Ukrajinský sudca Bohdan Sanin z kyjevského správneho súdu na svojej stránke na Facebooku napísal, že "k predčasnému ukončeniu právomocí Najvyššej rady dôjde po oficiálnom zverejnení výnosu prezidenta Ukrajiny."

Podľa agentúry Ukrinform Sanin upozornil, že v tejto súvislosti existuje presný postup: výnos má byť prijatý po konzultáciách prezidenta s predsedom parlamentu, jeho podpredsedami a šéfmi parlamentných frakcií.

Takéto konzultácie Zelenskyj zvolal na utorok. Podľa agentúry Ukrinform sa uskutočnia v budove Kancelárie prezidenta v Kyjeve. Ukrajinský právnik spresnil, že pôjde o konzultácie, na ktorých zástupcovia parlamentu môžu vyjadriť svoje názory. Prezident ich pritom môže, ale nemusí brať do úvahy.

Sanin súčasne zdôraznil, že nie je možné pozastaviť ani platnosť prezidentského výnosu o rozpustení parlamentu a ani prípravu predčasných volieb. Dodal, že volebný proces sa podľa ukrajinskej ústavy začína deň po zverejnení prezidentského výnosu o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných parlamentných volieb. 

Politológ: Na rozpustenie ukrajinského parlamentu nie je právny dôvod

Blok Petra Porošenka (BPP) - Solidarita, ktorý má v ukrajinskom parlamente väčšinu, v pondelok deklaroval pripravenosť na voľby do Najvyššej rady, a to tak predčasné, ako aj v riadnom termíne. Vo svojom vyhlásení však BPP upozornil, že právo hlavy štátu na rozpustenie parlamentu je možné využiť len za istých podmienok a v plnom súlade s ústavou.

BPP reagoval na inauguračný prejav nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v ktorom avizoval rozpustenie parlamentu. BPP vo svojom vyhlásení poukázala na to, že podstatou demokracie je rešpektovanie zvyklostí, a upozornil, že opak tejto situácie je "autoritárstvo".

Vo svojom vyhlásení sa BPP prihlásil aj k pripravenosti brániť hodnoty, ktoré bránil a presadzoval posledných päť rokov vrátane integrácie Ukrajiny do EÚ a NATO. Vyjadril súčasne ľútosť, že dosiahnutie týchto cieľov nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom inauguračnom prejave nespomenul. 

Zelenským avizovaný zámer rozpustiť parlament kritizoval na sociálnej sieti Facebook aj odborník pre oblasť práva, predseda predstavenstva ukrajinského Centra pre politické a právne reformy Ihor Koliuško, ktorý sa domnieva, že neexistujú ústavné dôvody na rozpustenie ukrajinského parlamentu.

Koliuško podľa agentúry Ukrinform napísal, že "sa začínajú plniť najhoršie predpovede". Zelenskyj sa podľa neho rozhodol "začať svoje pôsobenie v prezidentskom úrade protiústavným krokom", pretože pre tento krok - rozpustenie parlamentu - neexistuje žiadny ústavný dôvod.  Upozornil tiež, že "antiparlamentarizmus a výzva na priamu demokraciu", čoho "bol Zelenského program plný, sú dva hlavné nástroje alebo príznaky snahy o uzurpáciu moci." 

Koliuško dodal, že takto postupovala "väčšina diktátorov: povedali, že realizujú vôľu ľudu, zatiaľ čo pomlčali o zvrchovanosti práva, ústave či o zákonoch".  Ukrajinský politológ na záver svojho príspevku na Facebooku vyjadril nádej, že "v Najvyššej rade sa nájde 45 poslancov, ktorí sa nebudú báť podpísať návrh na obhajobu ústavy adresovaný ústavnému súdu."

Viac o téme: DemisiaUkrajinaVolodymyr Hrojsman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu