Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macron vyjadril znepokojenie z extrémistických názorov: Žiada silnejšiu Európu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Yoan Valat, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu požaduje silnejšiu Európu, ktorá sa postaví dominantnému postaveniu Spojených štátov a Číny.

Ako vo štvrtok informovala agentúra AP, Macron pred eurovoľbami (23. - 26. 5.) vyjadril znepokojenie nad nárastom extrémistických názorov a povedal, že "ak roztrieštite Európu, nie je šanca, že budete mať silnejšiu Európu". Macron tiež varoval, že to by mohlo viesť k svetu vedenému len USA a Čínou - krajinami "G-2".

"Spojené štáty sú impozantným kontinentom, ale majú model, ktorý je úplne riadený veľkými hráčmi zo súkromného sektora a ktorý už nepodlieha demokratickým kontrolám a rovnováhe," povedal Macron na technologickom summite v Paríži. Macron zároveň pochválil EÚ za to, že sa jej za posledných 70 rokov podarilo mierumilovným spôsobom spojiť 28 "silných národných kultúr".

Macronova Republika v pohybe (LREM) podľa prieskumov zažije tesný boj o kreslá v Európskom parlamente s krajne pravicou stranou Marine Le Penovej Národné združenie. Jeho podpora pred eurovoľbami zaostávala, čoho dôvodom sú podľa AP napäté vzťahy s ďalšími európskymi lídrami či protesty francúzskych občanov proti reformám jeho vlády.

Viac o téme: PrezidentEmmanuel MacronEurópsky parlamet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu