Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšie násilie od roku 2014: Palestínski lídri údajne súhlasili s prímerím

Konflikt medzi oboma stranami sa znova rozpútal cez víkend Zobraziť galériu (7)
Konflikt medzi oboma stranami sa znova rozpútal cez víkend (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

GAZA - Palestínski lídri v pásme Gazy súhlasili v noci na pondelok s prímerím s Izraelom po tom, ako v oblasti došlo k najvážnejšiemu vzplanutiu násilností od vojny z roku 2014. Vyplýva to z informácií od zdrojov oboznámených s rozhovormi, píše agentúra AFP.

Egypt sprostredkoval dohodu o zastavení nepriateľských akcií od 4.30 h miestneho času (3.30 h SELČ), uviedol predstaviteľ radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne, ako aj zdroj zo spojeneckej militantnej skupiny Islamský džihád. Dohodu rovnako pod podmienkou anonymity potvrdil aj egyptský predstaviteľ.

Hovorkyňa izraelskej armády sa k správe nevyjadrila. Izrael takéto dohody o prímerí v minulosti verejne nepotvrdzoval, konštatuje AFP. Korešpondent agentúry v Gaze uviedol, že situácia tam bola od termínu údajného prímeria pokojná. Nič nenaznačovalo odpáleniu ďalších rakiet palestínskymi militantmi ani novým izraelským leteckým úderom.

Pri eskalácii násilia zahynuli cez víkend 4 Izraelčania a 25 Palestínčanov

Po najvážnejšej eskalácii násilia medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi od vojny v pásme Gazy z roku 2014 hnutie Hamas, ktoré v Gaze vláde, v nedeľu večer naznačilo, že je pripravené dohodnúť sa na novom prímerí s Izraelom. Informovala o tom agentúra DPA.

Egypt sprostredkoval dohodu o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Konflikt medzi oboma stranami sa znova rozpútal cez víkend, keď izraelská armáda zasiahla od soboty viac než 250 cieľov v pásme Gazy v reakcii na raketové útoky militantných Palestínčanov. Tí podľa Izraela odpálili na jeho územie od soboty vyše 650 rakiet.

Štyria ľudia počas víkendu zahynuli pri raketových útokoch na Izrael, pokým pri protiúderoch izraelskej armády prišlo o život podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze najmenej 25 Palestínčanov, z nich 19 v nedeľu, píše agentúra AFP. Približne 150 ďalších utrpelo zranenia.

Konflikt medzi oboma stranami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Líder Hamasu Ismáíl Haníja uviedol, že jeho hnutie nemá záujem o novú vojnu, pričom nové prímerie z jeho strany by bolo možné, ak by sa k takémuto kroku zaviazal aj Izrael. Varoval však súčasne, že konflikt bude pokračovať, ak Izrael neukončí svoju desaťročnú blokádu pásma Gazy.

Izraelský bezpečnostný kabinet v nedeľu večer po hodinovom zasadnutí pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua nariadil armáde, aby pokračovala v ofenzíve proti militantným skupinám v pobrežnom palestínskom pásme, uviedla agentúra AP.

Trump vyjadril podporu Izraelu, varoval Palestínčanov pred násilím

Americký prezident Donald Trump varoval v nedeľu Palestínčanov pred ďalšími útokmi na Izrael, ktorému súčasne vyjadril úplnú podporu po najvážnejšej eskalácii násilia v pásme Gazy od tamojšej vojny z roku 2014.

"Izrael znova čelí záplave smrtiacich raketových útokov teroristických skupín Hamas a Islamský džihád. Podporujeme Izrael na 100% v jeho obrane svojich občanov," napísal Trump na Twitteri v nedeľu večer miestneho času. Šéf Bieleho domu obyvateľom Gazy odkázal, že "tieto teroristické činy proti Izraelu vám neprinesú nič len ďalšie trápenie". "UKONČITE násilie a usilujte sa o mier - ten môže nastať!" dodal.

Konflikt medzi oboma stranami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Situácia v oblasti najnovšieho izraelsko-palestínskeho konfliktu sa upokojila 

Situácia v palestínskom pásme Gazy a na juhu Izraela sa po víkendovej intenzívnej paľbe z oboch strán v pondelok ráno upokojila, konštatovala agentúra AP s tým, že Izraelčania i Palestínčania sa postupne vracajú k obvyklým činnostiam.

Izraelská armáda v pondelok ráno oznámila zrušenie ochranných obmedzení pre obyvateľov južného Izraela, ktoré boli prijaté počas víkendu. Tento krok sa považuje za nepriame potvrdenie uzavretia prímeria.

Izraelská armáda uviedla, že školy a cesty zostávajú uzavreté a obyvateľom sa odporúča zostať doma alebo sa aspoň pohybovať v blízkosti protiraketových krytov pre prípad, že by došlo k obnoveniu ostreľovania juhu Izraela. Počas dvoch uplynulých dní bolo z pásma Gazy smerom na juh Izraela vypálených najmenej 600 mínometných striel a rakiet, na čo izraelská armáda reagovala sériou leteckých a pozemných útokov.

Izraelské letectvo pri náletoch útočilo na desiatky cieľov v pásme Gazy, medzi ktorými boli výrobne a sklady zbraní, ilegálne vyhĺbené zásobovacie tunely, ako aj základne na odpaľovanie rakiet a mínometných striel. Okrem toho Izrael rozmiestnil na hranici s pásmom Gazy tanky a delostrelecké jednotky a ďalšiu brigádu podobného zamerania uviedol do stavu bojovej pohotovosti.

Konflikt medzi oboma stranami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Táto konfrontácia si podľa palestínskych zdravotníkov vyžiadala na strane Palestínčanov 29 obetí vrátane dvoch tehotných žien a dvoch detí. Ako dodal denník The Times of Israel, medzi palestínskymi obeťami je aj 11 "teroristov" vrátane vysokopostaveného člena vedenia hnutia Hamas, ktorý bol zodpovedný za prevody finančnej pomoci z Iránu. Podľa AP sa Izrael takto vracia k svojej metóde "cieleného zabíjania" vodcov palestínskych ozbrojencov.

Pri ostreľovaní juhoizraelského územia prišli o život aj štyria izraelskí civilisti. Napriek tvrdej reakcii židovského štátu na útoky z pásma Gazy sa podľa AP zdá, že Izrael nemá chuť púšťať sa do ďalšieho dlhodobého konfliktu s Palestínčanmi. 

Okrem iného aj pre to, že tento týždeň si v krajine pripomínajú Deň spomienky na padlých vojakov Izraela a následne aj Deň nezávislosti. Na budúci týždeň bude zasa Izrael hostiť populárnu pesničkovú súťaž Eurovízie a ak by sa konala na pozadí vojenskej konfrontácie, zrejme by ju to zatienilo a odradilo aj zahraničných turistov.

Konflikt medzi oboma stranami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Izrael prímerie s Palestínčanmi nepotvrdil,ale zrušil ochranné opatrenia na juhu 

Izrael je pripravený na ďalšiu konfrontáciu s teroristickými skupinami v pásme Gazy, vyhlásil v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na správy o uzavretí prímeria, ktorým sa malo skončiť najvážnejšie vzplanutie násilností od vojny z roku 2014.

"Za posledné dva dni sme Hamas a Islamský džihád zasiahli veľkou silou, zaútočili na viac ako 350 cieľov a teroristických vodcov a aktivistov a zničili teroristickú infraštruktúru," citoval denník The Times of Israel na svojej webovej stránke z Netanjahuovho vyhlásenia.

Izraelský premiér zároveň upozornil, že vojenská "kampaň sa nekončí, vyžaduje si trpezlivosť a triezvy úsudok". "Pripravujeme sa na pokračovanie," dodal Netanjahu a spresnil, že "cieľom bolo a zostáva zaistiť mier a bezpečnosť obyvateľov juhu (Izraela)". Vyslovil tiež sústrasť rodinám izraelských obetí a zraneným zaželal rýchle zotavenie.

Konflikt medzi oboma stranami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Hovorca palestínskeho militantného hnutia Hamas v reakcii na Netanjahuovo vyhlásenie uviedol, že hoci sa "toto kolo skončilo, konflikt pokračuje, kým (Palestínčania) nezískajú svoje práva". Prímerie medzi Izraelom a ozbrojenými skupinami z pásma Gazy nadobudlo účinnosť v pondelok o 04.30 h miestneho času, dodal The Times of Israel.

Izraelská vláda dosiahnutie prímeria odmietla potvrdiť - zrejme preto, aby sa vyhla priznaniu svojich rokovaní s palestínskymi "teroristickými" skupinami. V pondelok však oznámila zrušenie ochranných obmedzení pre obyvateľov južného Izraela, ktoré boli prijaté počas víkendu. Tento krok sa považuje za nepriame potvrdenie uzavretia prímeria.

Viac o téme: PrímerieKonflikt IzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu