Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Scheffer: O vstupe Ukrajiny do NATO rozhodne jej ľud

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jaap de Hoop Scheffer
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jaap de Hoop Scheffer

BUKUREŠŤ - Rozhodnutie Ukrajiny o tom, či vstúpi do NATO a Európskej únie, je v rukách jej ľudu, povedal v pondelok počas návštevy Bukurešti generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jaap de Hoop Scheffer.

"Ukrajinský ľud rozhodne, aký kurz zaujme voči NATO a voči EÚ," povedal Scheffer na tlačovej konferencii. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko, ktorý navštívi Bukurešť v utorok, naznačil minulý týždeň, že otázka členstva v NATO sa predloží do celonárodného plebiscitu. Juščenko, ktorého vládu minulý mesiac posilnilo víťazstvo prozápadnej koalície v parlamentných voľbách, pravidelne obhajuje vstup Ukrajiny do NATO.

Scheffer povedal, že zatiaľ sa neurobilo nijaké rozhodnutie o tom, čo počas aprílového summitu NATO v Bukurešti niekoho pozvú za člena aliancie, ale budú sa skúmať prihlášky Albánska, Chorvátska a Macedónska. Na otázku v súvislosti s obavami Rumunska, že plánovaný systém protiraketovej obrany ho nebude chrániť, Scheffer odpovedal: "Rumunsko je členom NATO. V NATO nemáme členov triedy A a členov triedy B. Všetci členovia NATO, všetci spojenci sú rovní." "Ak hovoríme o protiraketovej obrane, znamená to, že každý spojenec v rámci NATO bude mať rovnakú ochranu ako ostatní spojenci," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu