Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pred rokom sa chcel zabiť, teraz žije s protézami a sníva o lyžovačke

Január 2007 - Uherské Hradiště – Jan dostal prvé „náhradné nohy“ a skúsil s nimi urobiť prvé kroky. Zobraziť galériu (3)
Január 2007 - Uherské Hradiště – Jan dostal prvé „náhradné nohy“ a skúsil s nimi urobiť prvé kroky. (Zdroj: BLESK)

ZLÍN - „Viem, že som urobil veľkú hlúposť. V tej chvíli som však nevidel iné východisko.“ Tak dnes hovorí 49-ročný Jan, ktorý sa vlani v októbri rozhodol skoncovať so životom a skočil pod vlak. Dôvod? Obrovský dlh. Jan prežil, prišiel však o nohy. Vlak mu ich amputoval pod kolenami.

„Až teraz som nazbieral odvahu a dokázal sa pozrieť na fotografie z miesta. Dodnes si spomínam na salto. Ocitol som sa medzi kolesami, cítil som, ako mi odrezali nohy,“ spomína. Pol roka strávil v nemocnici a rehabilitačnom ústave. Pohyboval sa na vozíku. V januári sa s protézami po prvýkrát postavil na nohy. „Bol to neopísateľný pocit. Zvládam chôdzu s barlami. Prejdem s nimi asi kilometer. Po rovnom však môžem chodiť aj bez nich,“ pochválil sa a vzápätí to predviedol.

Janovi sa však nežije ľahko. V auguste sa mu skončila nemocenská a ocitol sa v invalidnom dôchodku. „Pre chlapa v mojom veku to nie je bohvieaký pocit,“ zveril sa bývalý vodič kamióna. Jeho život sa zmenil vo chvíli, keď v Nemecku havaroval - s alkoholom v krvi. Škodu s pokutou vyčíslili na 31-tisíc eur (jeden milión 23-tisíc korún). Vyhodili ho z práce, v zúfalstve odišiel k moru a chcel sa utopiť. Tam však stretol príjemnú ženu, ktorá mu to vyhovorila. Lenže na druhý deň po návrate skočil pod vlak. „Už sa k tomu nechcem vracať. Mojím cieľom je raz si so synom zalyžovať,“ uzatvára Jan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu