Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vážne obvinenia Ekvádoru voči Venezuele: Madurova vláda financovala destabilizačné aktivity

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro. (Zdroj: Twitter.com/Voces en Off ‏ )

QUITO - Ekvádorskí predstavitelia obvinili v stredu vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura z toho, že poskytla bývalému prezidentovi Ekvádoru Rafaelovi Correovi značnú sumu peňazí, aby mu pomohla destabilizovať súčasné vedenie tejto krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Terajšieho ekvádorského prezidenta Lenína Morena kedysi Correa podporoval ako svojho nástupcu, v súčasnosti je však medzi nimi čoraz otvorenejší spor. Ekvádorský štátny tajomník pre boj proti korupcii Iván Granda predložil prokuratúre formálnu sťažnosť, podľa ktorej venezuelská vláda na čele s Madurom poslala Correovi sumu 281.000 dolárov prostredníctvom nadácie prevádzkovanej týmto ekvádorským politikom.

Granda neuviedol podrobnosti o tom, akú činnosť táto nadácia vykonávala. Povedal však, že takéto odhalenie je poburujúce obzvlášť pri zohľadnení skutočnosti, že Venezuela trpí ekonomickou a humanitárnou krízou. Correa zverejnené tvrdenia prostredníctvom Twitteru poprel, zatiaľ čo jeho nadácia vydala vyhlásenie, podľa ktorého nevyvíja žiadnu protizákonnú činnosť.

Vzťahy medzi Venezuelou a inými juhoamerickými krajinami sú v poslednom čase ovplyvnené aj ich postojmi k mocenskému súboju medzi Madurom a vodcom venezuelskej opozície Juanom Guaidóom, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura do funkcie bolo protizákonné. Jednou zo zastávok Guaidóa pri nedávnej zahraničnej ceste bol aj Ekvádor.

Viac o téme: VenezuelaEkvádorNicolás MaduroRafael Correa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu