Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Komplikovaná situácia vo Venezuele: Blízky človek lídra opozície čelí obvineniam z terorizmu

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Lucio Tavora)

CARACAS - Jeden z najbližších spolupracovníkov venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa čelí obvineniam z terorizmu po tom, čo ho včera zatkla tajná služba. Roberta Marrera obvinili z plánovania sabotáže.

Venezuelský minister vnútra Nestor Reverol uviedol, že 49-ročného Guaidóovho personálneho šéfa zatkli v rámci operácie s cieľom rozbiť "teroristickú bunku", ktorá údajne plánovala útoky na vládu prezidenta Nicolása Madura. Počas razie v jeho dome našla tajná služba "zbrane a zahraničnú menu", povedal tiež minister. Podobným obvineniam čelí aj Marrerov ochrankár Luis Paez.

Guaidó vyzval na okamžité prepustenie Marrera, pričom jeho zadržanie nazval "hnusným, odporným únosom". Bezpečnostné zložky podľa neho spáchali "nelegálny a protiústavný" čin a ako tiež uviedol, verí, že nájdené predmety v Marrerovom dome tam na neho nastražili. Zatknutie už odsúdili Spojené štáty americké aj štáty Európskej únie a Latinskej Ameriky, pričom požadovali prepustenie Marrera.

Guaidó, ktorý je predsedom opozíciou kontrolovaného Národného zhromaždenia, sa koncom januára vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že minuloročné znovuzvolenie Madura bolo nelegitímne a vyzýva na jeho odstúpenie. V tejto funkcii ho uznalo okolo 50 štátov. Guaidó sa vo štvrtok na tlačovej konferencii vyjadril, že Marrerovo zatknutie "nás neodchýli z cesty, na ktorej sme" a požiadal Venezuelčanov, aby zostali "zjednotení a zmobilizovaní".

Viac o téme: TerorizmusVenezuelaJuan GuaidóRobert Marrera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu